Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Do jakiej wielkości dorasta Metraclima sp. elongatus Chewere? W bazie ryb widnieje ona jeszcze jako pseudotropheus i jest napisane że maksymalny rozmiar to 10cm a to chyba nie prawda bo one rosną większe. Z tego co wiem to dorastają do 6'' czyli około 15cm.

Opublikowano

Ad Konings podaje 10 cm, istnieje możliwość że dobrze karmione ryby potrafia urosnąć większe.

Opublikowano

zazwyczaj pyszczaki w akwarium rosną większe jak np. kolegi samiec Socolofi który miał około 18cm. No ale jak to jest że raz ryba jest pseudotropheusem a raz metraclimą? Większość elongatusów to pseudotropheusy a Cherewe to już metraclima.

Opublikowano

Mój na oko 1,5 roczny samiec ma 11 cm i z pewnością nie urośnie do 15 (już praktycznie nie rośnie bo niebawem go dogoni jego syn:)), a karmiony jest aż za dobrze;)

Co do nazwy to w ostatnim habitacie Adek już go przechrzcił podobnie jak chailosi i usisya :)

Opublikowano

wszystko zależy od warunków, karmienia i wielu innych czynników. Jak pisałem wyżej, kolegi Socolofi urósł do około 18 cm, a mój ma około 12-13cm a kupowaliśmy je razem od tego samego hodowcy, z tym że mój jest ładniej wybarwiony. Ogólnie to ja się bardziej przykładam, więcej robię przy akwarium itp. a on je że tak powiem olewa a i tak jego ryby szybciej rosną. Może to zasługa wody, ja mam z wodociągów a on z własnej studni

Opublikowano
kolegi Socolofi urósł do około 18 cm

Mierzyliście go, czy tak na oko?

Wkrótce wszystkie elongatusy będą pod Metriaclimą...już są :

bee

chailosi

chewere

chidunga

goldbar

linganjala

mdoka

ngkuyo