maxi1 Opublikowano 5 Stycznia 2012 #1 Opublikowano 5 Stycznia 2012 Witam. Do jakiej wielkości dorasta Metraclima sp. elongatus Chewere? W bazie ryb widnieje ona jeszcze jako pseudotropheus i jest napisane że maksymalny rozmiar to 10cm a to chyba nie prawda bo one rosną większe. Z tego co wiem to dorastają do 6'' czyli około 15cm.
yaro Opublikowano 5 Stycznia 2012 #2 Opublikowano 5 Stycznia 2012 Ad Konings podaje 10 cm, istnieje możliwość że dobrze karmione ryby potrafia urosnąć większe.
maxi1 Opublikowano 5 Stycznia 2012 Autor #3 Opublikowano 5 Stycznia 2012 zazwyczaj pyszczaki w akwarium rosną większe jak np. kolegi samiec Socolofi który miał około 18cm. No ale jak to jest że raz ryba jest pseudotropheusem a raz metraclimą? Większość elongatusów to pseudotropheusy a Cherewe to już metraclima.
yaro Opublikowano 5 Stycznia 2012 #4 Opublikowano 5 Stycznia 2012 Ja znam go tylko jako Pseudotropheusa.
maxi1 Opublikowano 5 Stycznia 2012 Autor #5 Opublikowano 5 Stycznia 2012 Ja znam go tylko jako Pseudotropheusa. Ja do niedawna też
eljot Opublikowano 5 Stycznia 2012 #6 Opublikowano 5 Stycznia 2012 Mój na oko 1,5 roczny samiec ma 11 cm i z pewnością nie urośnie do 15 (już praktycznie nie rośnie bo niebawem go dogoni jego syn:)), a karmiony jest aż za dobrze;) Co do nazwy to w ostatnim habitacie Adek już go przechrzcił podobnie jak chailosi i usisya
maxi1 Opublikowano 5 Stycznia 2012 Autor #7 Opublikowano 5 Stycznia 2012 wszystko zależy od warunków, karmienia i wielu innych czynników. Jak pisałem wyżej, kolegi Socolofi urósł do około 18 cm, a mój ma około 12-13cm a kupowaliśmy je razem od tego samego hodowcy, z tym że mój jest ładniej wybarwiony. Ogólnie to ja się bardziej przykładam, więcej robię przy akwarium itp. a on je że tak powiem olewa a i tak jego ryby szybciej rosną. Może to zasługa wody, ja mam z wodociągów a on z własnej studni
Perez666 Opublikowano 5 Stycznia 2012 #8 Opublikowano 5 Stycznia 2012 kolegi Socolofi urósł do około 18 cm Mierzyliście go, czy tak na oko? Wkrótce wszystkie elongatusy będą pod Metriaclimą...już są : bee chailosi chewere chidunga goldbar linganjala mdoka ngkuyo usisya yellow tail
Perez666 Opublikowano 6 Stycznia 2012 #10 Opublikowano 6 Stycznia 2012 Malawi Cichlid in their natural habitat 4th edition. Ad'a Konings'a.
Rekomendowane odpowiedzi