Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam kolejne pytanie czy mozna razem trzymac te pyszczaki, lub które z nich można trzymac razem:

-ps. Saulosi

-Cynotilapia Afra Coube

-ps Elegantus Mphanga

-ps. demasoni

Mam dwa baniaczki po 240 litrów mam narybek (trzy pierwsze pozycje) i zamierzam dokupić demasoni, nie che trzymać ich wszystkich w jednym akwarium tylko rozsądnie podzielić

Opublikowano
Mam kolejne pytanie czy mozna razem trzymac te pyszczaki, lub które z nich można trzymac razem:

-ps. Saulosi

-Cynotilapia Afra Coube

-ps Elegantus Mphanga

-ps. demasoni

Mam dwa baniaczki po 240 nie che trzymać ich wszystkich w jednym akwarium tylko rozsądnie podzielić

Ale wybrałeś sobie obsadę wszystkie takie "grzeczne":D będziesz maił problem. Wszystkie to pasiaki tylko samiczka saulosu jest pomaranczowa(żółta). Ja to podzieliłbym w następujący sposób czyli żywieniowo Ps. demasoni z Ps.elangatus Mpanga a saulisiz afrą.

Opublikowano

Faktycznie same pionowe pasiaki, więc co byście mi doradzili dodać do tego zestawu zamiast demasoni? Faktycznie chciałem trzymać saulosi z afrą, a co najlepiej dodac do Mpangi? Nie wiem czy red redy bedą odpowiednią rybką? Albo jakieś inne z niebieskimi pasami tylko że tym razem poziomymi, które maja najwyraźniejsze, najżywsze kolory i pasowałyby do Mpangi?

Opublikowano

Możesz pomyśleć o m. msobo magunga polecam , m.maingano jest jeszcze rdzawy, ewentualnie m.interrupts ale on też nie jest za spokojny.Red-reda sobie odpuść za duża rośnie jak do tego akwa, choć dużo osób trzyma tego pysia, to już zależy od Ciebie

Opublikowano

Post_Mortem masz rację estherae za duży na ten zbiornik nigdy nie widziałem dorosłego samca,ale wczoraj w sklepie zoo...I nigdy nie wpuściłbym go do takiego szkiełka(bez urazy darek,ja mam 200l:() nawet gdy bym posiadał...Jeżeli chodzi o msobo tez proponuję te piękne rybcie chociaż piter miał w 240l i ...

Opublikowano

sory jeżeli kogoś wprowadziłem w błąd(chodzi o M.msobo magunga) opierałem się o dział ''Dla każdego coś kolorowego - przykładowe obsady'' kolega meth dał takie obsady

240l 120/40/50h

Pseudotropheus demasoni

Melanochromis interruptus

Melanochromis johanni

Pseudotropheus socolofi

Pseudotropheus sp. "elongatus mpanga"

Cynotilapia afra

Metraclima msobo "magunga"

Melanochromis cyaneorhabdos "maingano”

Iodotrophus sprengerae

TERAZ PATRZĘ I STWIERDZAM ŻE 75% Z TYCH OBSAD TO WIELKIE BREDNIE;(

MÓGŁBY KTOŚ W TYM DZIALE TO POPRAWIĆ?Xp

Opublikowano

Ale to jest moje zdanie bo te ryby bardzo fajnie się prezentują w obsadzie jednogatunkowej. Te propozycje to nie bzdury i mogą funkcjonować bardzo dobrze w małych haremach. Pyszczaki to ryby z charakterem i bardzo dużo zależy od cech osobniczych i tego czy ryby dorastają razem wcześnie ustalajac hierarchię w akawa, czy np. kompletujemy ryby z dorosłych osobników.

-------

Przychylam się też do opinii że ryby z pokoleń f1 f2 są "spokojniejsze" niż fxx. Dobrym przykładem jest tu saulosi. Przeglądając forum że tak powiem od końca ;) niewiele było opinii o nadmiernej agresji, ba podawano ten gatunek jako spokojnego pyśka którego łatwo zdominować, i rzadko mówiono o egzemplarzach wybitnie agresywnych. Aktualnie gatunek jest jednym z popularniejszych i mało kto kupuje drogie f1, natomiast jest coraz więcej opinii że agresywny samiec zdominował inne teoretycznie silniejsze i agresywniejsze gatunki, np. msobo, hongi... a nawet ostatni przykład ze zdominowaniem auratusa:)

Opublikowano
sory jeżeli kogoś wprowadziłem w błąd(chodzi o M.msobo magunga) opierałem się o dział ''Dla każdego coś kolorowego - przykładowe obsady'' kolega meth dał takie obsady

240l 120/40/50h

Pseudotropheus demasoni

Melanochromis interruptus

Melanochromis johanni

Pseudotropheus socolofi

Pseudotropheus sp. "elongatus mpanga"

Cynotilapia afra

Iodotrophus sprengerae

TERAZ PATRZĘ I STWIERDZAM ŻE 75% Z TYCH OBSAD TO WIELKIE BREDNIE;(

MÓGŁBY KTOŚ W TYM DZIALE TO POPRAWIĆ?Xp

Kolego pwiedz co tu jest nie tak co Ci się nie podoba? To są przykładowe obsady malej mbuny poukładane żywieniowo. Do tej pory wszystko według Ciebie było ok ,czyżby wpływ osób trzecich? Nikt nikomu nie każe stosować sie do tych obsad. Po dłuższej hodowli każdy indywidualnie dochodzi do odpowiednich wniosków. To może napiszesz co według Ciebie można trzymać w 240l 120x40x50??