Skocz do zawartości

Nowe 450l masa pytań ;)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na pierwszy plan rzucam krótki opis

-450 profil +pokrywa,

-szafka pod akwa zrobiona samodzielnie (jestem stolarzem), -ogrzewanie 2x eheim joger 250w

-filtracja hw304a 1400l/h jako główny

penn plax cascade 1200 jako dodatkowy

-napowietrzanie terra aps 400

-oświetlenie 4x36w

wystrój:

-łupek zielony 40kg

-otoczak biały marmurowy 30kg

-piasek drobno ziarnisty złoty 120kg

-anubias wysoki

- bolbitis duże dwa kłącza po 40 listków wysokie na 40cm

akwarium zalane tydzień temu i pływają w nim

2x 4cm p.saulosi f1, dojrzewanie trwa

teraz moje pytania :

1. Czy dobrze zrobiłem? Chce przenieść moje rybki z mniejszego baniaka do 450 , do nowego hw304a który pracuje przy 450 przerzuciłem część mediów z filtra który pracuje przy starym akwa (wodę mam niemal książkową ) wiec chce mieć taka sama w nowym akwa, czy taka przekładka coś da na plus by woda mała takie same wartości? Biorąc pod uwagę to ze wystrój składa się z takich samych elementów jak i w nowym tak i w starym akwa?

2. Penn plax cascade 1200 zaczął przeciekać i chciał bym go wywalić, jako filtr awaryjny ewentualnie sprzedać, chciałbym zamontować wewnętrzny co polecicie by zgrało sie z hw304 ? Myślałem nad eheim pick-up 2012, co wy na to?

3. Obsada . I tu problem mam największy, mam 3+1 p, saulosi (wf) chciałbym je zostawić chciałbym dodać do nich parę innych gatunków ale też w kombinacji max 4+1 myślałem nad:

-labidochromis caeruleus "yellow"

-labidochromis sp "mbamba"

-maylandia estherae red-red

-pseudotropheus sp. "elongatus neon spot"

chciałbym mieć 3 gatunki po 3(4)+1 i jeden gatunek który trzymał by się w ławicy ok 10-15szt

zaproponujcie coś jak skonstruować obsadę, ryby będą wf albo f1.

4. Czy glonojady weloniste (10cm, para) nadają się do wyżej wymienionych rybek, i do tak dużego akwa?

dzięki michał

--

Wedle prośby poprawione . Teraz mi ktoś pomoże?

--

pomoże ktoś?

Opublikowano

1 Tak dobrze zrobiłeś (ale kontroluj parametry)

2 ten filtr będzie zbyt słaby szukaj czegoś z przepływam 2000l/h

3 Do saulosi maylandia estherae red-red + pseudotropheus sp. "elongatus neon spot" (o ławicowe pytałeś już w innym wątku ;))

4 nie nie nadają się.

Opublikowano

Robicie z tego wątku niemożliwego tasiemca. Rozumiem ze chcecie dobrze, ale nikt nie odpowiada bo jest to bardzo złożone pytanie, jak na zadane w czyimś wątku. Ja bym wydzielił. ;)

Opublikowano

poczekaj któryś z modów Ci to wydzieli - nie musi być w rozbiciu na działy, może np w podstwach jako całosć ;)

zapewniam Cię że będzie wygodniej, bo nie jedno pytanie jeszcze Ci przyjdzie w tym wątku do głowy

Opublikowano

no i po krótkim namyśle masz rajcie, i tak zrobię.

a co do tego filtra hw303 1400l/h macie jakieś propozycje czym go wspomóc?

możne ktoś z was ma jakieś doświadczenie?

już wiem ze minimum 2000l/h, ale chciałbym by było to w miarę stabilne uradzenie i bez awaryjne co polecicie?