szogi Opublikowano 3 Stycznia 2012 #1 Opublikowano 3 Stycznia 2012 Mam taki filtr do 112 l z Pseudotropheus saulosi (dopiero zakładam) Czy jest on ok . Dodam iz mam do niego Zeo Max Plus i gąbkę i deszczownice . I czy jeszcze instalować w akwa pompke do napowietrzania , czy mozna bez podawania tlenu ?? Nie planuje roślin w akwa . Moze dodam co planuje zrobic to moze cos podpowiecie : to moje 1 akwa z Malawi Akwa 112 l Filtr WEIPRO TC-700 + deszczownica (nie mam końcówki do tlenu ) Grzałka 100W z termostatem Piasek biały kwarc Łupek czarny okolo 15-20 kg Ryby Pseudotropheus saulosi i ewentualnie odmiana Coral 2+6 Światło 2 x 18W
eljot Opublikowano 4 Stycznia 2012 #2 Opublikowano 4 Stycznia 2012 Jeśli myślisz tylko o tym filtrze to będzie mało do planowanej obsady (prawdopodobnie w takim akwa i tak zostanie 1 samiec).
szogi Opublikowano 4 Stycznia 2012 Autor #3 Opublikowano 4 Stycznia 2012 Ja mam taki filtr . Tzn dlaczego nie wystarczy ? A jaki powinien być odpowiedni ?
Perez666 Opublikowano 4 Stycznia 2012 #4 Opublikowano 4 Stycznia 2012 Mało praktyczny, za słaby. A co ci ma odpowiadać za biologię?
eljot Opublikowano 4 Stycznia 2012 #5 Opublikowano 4 Stycznia 2012 Chodzi o filtrację biologiczną której ten filtr nie zapewni dla 8 pyszczków. Pomyśl nad dodaniem małego kubełka lub dużej kaskady z wkładami bio.
szogi Opublikowano 4 Stycznia 2012 Autor #6 Opublikowano 4 Stycznia 2012 No tam jest 15 cm pustego miejsca to bym dal 5 cm Zeo Max Plus 5 cm Ceramiki i 5 cm gąbki . I bym zrobił 2+4 a jak jeden samiec padnie albo coś to będzie 1+4
radzio27 Opublikowano 4 Stycznia 2012 #7 Opublikowano 4 Stycznia 2012 Ćwierć litra materiałów filtracyjnych(na oko), trochę mało do biologii. Nie można w tym filtrze zdemontować głowicy i założyć dużej gąbki? Jak nie, to ustaw jak najmniejszy przepływ w nim i dodatkowo zamontuj pompkę do napowietrzania. Ale nie ręczę, ze to się uda, mierz NO2, okaże się co z tego wyjdzie.
eljot Opublikowano 4 Stycznia 2012 #8 Opublikowano 4 Stycznia 2012 W takim maluchu to możesz poeksperymentować i dać jako wkład bio matrixa firmy sachem (ponoć najwydajniejsze złoże).
szogi Opublikowano 4 Stycznia 2012 Autor #9 Opublikowano 4 Stycznia 2012 Hmm może kupie jakiś kubełek , ale najpierw wsypie piach dam łupek tlen i zobaczę . Taki da rade? http://allegro.pl/filtr-zewnetrzny-1000l-h-wklady-bakterie-i2023422472.html
Rekomendowane odpowiedzi