Piter73 Opublikowano 18 Stycznia 2012 #71 Opublikowano 18 Stycznia 2012 np s.fryeri -- może i nie buduje, ale potrzebuje miejsce na tarło inne niż mbuniaki i nie zrobi tego pod skałką czy na przedniej szybie. Szanowny kolego posiadałem swojego czasu młode stado w układzie 2/8 i pięknie się tarły..Na skale piaskowca..:)I z tym miejscem też nie do końca bo aż tak dużo nie było ...To bardzo płodny gatunek i moim zdaniem bezproblemowy.. -- A co mogłabym do mojej obsady dodać wzamian polystigmy?Myslałam, że obsade mam juz ustalona, a Ty mnie troche nastraszyłeś Może placidochromis-y electry lub solo albo fossochromis rostratus-y choć duże to cielaczki raczej;) -- np s.fryeri -- może i nie buduje, ale potrzebuje miejsce na tarło inne niż mbuniaki i nie zrobi tego pod skałką czy na przedniej szybie. Kolego nie obraz się ale fryeri to pirat .....
yaro Opublikowano 18 Stycznia 2012 #72 Opublikowano 18 Stycznia 2012 się tarły..Na skale piaskowca..:)I z tym miejscem też nie do końca bo aż tak dużo nie było może nie miały gdzie , to wybrały skały.
Piter73 Opublikowano 18 Stycznia 2012 #73 Opublikowano 18 Stycznia 2012 może nie miały gdzie , to wybrały skały. Na osiem samic potrafiło pięć nosić...Może to przypadek ,może nie.. -- Na osiem samic potrafiło pięć nosić...Może to przypadek ,może nie.. Skał było raptem dwie reszta plaża............
yaro Opublikowano 19 Stycznia 2012 #74 Opublikowano 19 Stycznia 2012 Na osiem samic potrafiło pięć nosić kurcze - trzymam drapieżnika aby eliminować nadmiarowy narybek - jak zacznie się tak, że będę miał problem z narybkiem ale drapieżnika to tylko się pochlastać
Piter73 Opublikowano 19 Stycznia 2012 #75 Opublikowano 19 Stycznia 2012 kurcze - trzymam drapieżnika aby eliminować nadmiarowy narybek - jak zacznie się tak, że będę miał problem z narybkiem ale drapieżnika to tylko się pochlastać Powiem Ci więcej samce venustus-a ,livingstonii,polystigma, linni potrafią z braku samic swojego gatunku obsłużyć samice z tu opisanych w krótkim czasie..To istne Casanowy..;)Po drugie podczas tarła bywają bardzo agresywne niektóre osobniki wobec innych ryb i samców swojego gatunku...Mimo to mam sentyment do nich bo to wdzięczne rybki i problemów nie przysparzają...
Rekomendowane odpowiedzi