Jump to content

Jakie akwarium można postawić na tej komodzie

slavio

Recommended Posts

Witam

Chciałbym się Was doradzić. Jakie akwa maksymalnie mogę postawić na tej komodzie.

Aktualnie stał zbiornik 100x40x40 (profilowane)

Komoda ma 140 cm długości i jakieś 50 szerokości. Na wysokość jakieś 120cm

Zewnętrzne części są sklejone na sztywno, a ze środkowej można wyciągnąć półkę.

Szafka zrobiona jest w całości z płyty 16mm, nie posiada wzmocnień z tyłu - jedynie cienka płyta pilśniowa.

Od dołu patrząc płyta dolna leży na cokole. W 1/3 i 2/3 jest dodatkowo podparta. Na płycie stoją 4 przegrody, a na tym płyta górna.

Poniżej zdjęcia:

dsc02229z.th.jpg

dsc02225h.th.jpg

dsc02220p.th.jpg

dsc02219g.th.jpg

dsc02217g.th.jpg

dsc02215bd.th.jpg

dsc02213af.th.jpg

dsc02212qy.th.jpg

dsc02210t.th.jpg

dsc02209c.th.jpg

dsc02208p.th.jpg

pod piony wstaw nogi,mogą być z płyty,tył zmień na 16mm i śmiało 300L utrzyma.Jeszcze możesz dodatkowo wszystkie rogi wzmocnić blachami kątowymi,jakimiś małymi oczywiście bo nie wiadomo jakim klejem to klejone i jaka ilość kleju dana.

Moje akwa stoi na podobnej komodzie,trochę dłuższej 160m cm dł.Początkowo miała też 120 cm wysokości,skróciłem ja do 100 cm i dalej się źle obserwuje akwariowe życie :) siedząc na sofie także za nie długo skracam do 80 cm,jak dla mnie za wysoko,zastanów sie nad tym.Jak koledzy wyżej pisali w tył mojej komody wstawiłem płytę 18mm,dodatkowo piony wzmocniłem kolejna płytą również 18mm.Bankowo wstaw pod piony centralne dodatkowe nóżki,najlepiej z przodu i z tyłu komody.Moja tego nie ma i lekko się ugięła :( Nie szczędziłem wkrętów meblowych i dodatkowych zamontowanych w środku kątowników :P wszystko po to ,że juz wtedy wiedziałem że kiedyś będzie wiekszy zbiornik :P

Cześć

Odnośnie mojego akwarium, to z pewnością litraż się nie zmieni, więc pozostanie te prawie 160L.

Do tego dojdzie jakieś 20kg piasku i trochę skałek (kupiłem 15kg łupka fyllitowego, ale jakoś go wogóle nie widać po włożeniu do akwarium)... no i oczywiście woda

Myślę, że całość nie przekroczy 220 kg. (160l wody + 20kg piachu + 40kg skałek)

Odnośnie wiercenia w komodzie, to moja połowica tego nie zniesie!

slawek