Skocz do zawartości

Metriaclima msobo magunga f1 a f3

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siwy1973 dobre :-) burek na łańcuchu ma więcej z wilka niż wilk

Mnie też to śmieszy, ale powiedz Siwy jaką masz pewność, że wilk jest z lasu, kiedy sam go z niego nie wyciągniesz? Taka jest rzeczywistość, a przekonasz się o tym kiedy na własne oczy zobaczysz. Tydzień temu miałem przyjemność gościć u człowieka z Gdyni, który rzekomo sprzedaje WF Callainos , ale kiedy je zobaczyłem i porównałem z tymi które zaproponował mi kolega ( FXX) to rzeczywiście mają więcej z WF niż ten rzekomy certyfikowany .

Nie bez powodu napisałem, że certyfikat nie gwarantuje czystości Siwy.

Eljot napisał tu mądre zdanie : "100% pewność że ryba pochodzi z jeziora będziesz miał jak sam sobie złowisz". Wydarzenie z przed tygodnia upewnia mnie w tym przekonaniu.

--

Opublikowano

Te osoby akurat mają tą najpopularniejszą odmianę msobo.

Nie interesuje mnie ani msobo lundu ani bright orange :)

Opublikowano

Każdy importer powinien mieć faktury, listy przewozowe, itp. ale z tego co słyszałem są to dokumenty na całość dostawy a nie pojedynczą sztukę, więc nigdy nie będziesz miał pewności że to ta konkretnie ryba przyleciała tym transportem ;). Natomiast prawdopodobieństwo że to ryba z jeziora będzie minimalne gdy osoba sprzedająca takich dokumentów nie będzie posiadała.

Opublikowano
  simonsyp napisał(a):
Mnie też to śmieszy, ale powiedz Siwy jaką masz pewność, że wilk jest z lasu, kiedy sam go z niego nie wyciągniesz? Taka jest rzeczywistość, a przekonasz się o tym kiedy na własne oczy zobaczysz. Tydzień temu miałem przyjemność gościć u człowieka z Gdyni, który rzekomo sprzedaje WF Callainos , ale kiedy je zobaczyłem i porównałem z tymi które zaproponował mi kolega ( FXX) to rzeczywiście mają więcej z WF niż ten rzekomy certyfikowany

a to już nie chodzi o F0 czy Fxxxx , tylko o zwykłą ludzką uczciwość , odsprzedających ryby dalej i tu trzeba rozgraniczyć czy piszemy o rybach czy o ludziach

nie bierz do Siebie Simon , wkurza mnie po prostu jak ludzie robią wałki nawet na czymś takim jak nasze hobby

chociaż nie musiały być "wałkowane" - ryby w akwariach są przez człowieka poddawane w większym czy mniejszym stopniu selekcji , a tu działała "tylko" ;-) natura

pozdrowił

Opublikowano

pomijacie przy tym zupełnie coś takiego jak przyjeziorną hodowlę basenową... bo co z tego że nawet ryba przyjechała z Malawi i nawet może pływała w wodzie z jeziora, jeśli od maleńkości był to tylko betonowy basen ;)

Opublikowano
  Perez666 napisał(a):
A które odmiany konkretnie mają?

Jest ich kilka i pewnie porównywałeś różne warianty geograficzne.

Obydwóch sprzedawców miało opisane pyski jako Metriaclima Callainos Bright Blue. W opisie sprzedawcy WF'ów nie było regionu występowania. Porównywałem je ze zdjęciami w galerii Fuljera i do tych które hodowałem przed kilku laty i widziałem spore różnice chociażby w budowie pyska.

makok, dokładnie jest tak jak piszesz.

Wystarczy uświadomić sobie w jakich realiach żyjemy i odpowiedź nasuwa się sama - Umiesz liczyć ? Licz na siebie i tu sugeruje zagłębić się w tajniki danego gatunku by móc, na tyle ile to możliwe samemu ocenić egzemplarz według kryteriów wcześniej przez nas poznanych.

Opublikowano

No przypuszczam że te popularne gatunki właśnie stamtąd pochodzą :) Zwłaszcza że taka hodowla niewiele kosztuje, woda z jeziora i przy stałej podmianie to nawet filtracją się nie przejmują.