Jump to content

Czy to filtr bakteryjny.

Recommended Posts

Posted

Witam szanownych kolegów. Niedawno w moim myślę dojrzałym akwarium ma 4 miesiące regularne podmiany pojawił się na tafli wody biały kożuch jakby paprochy. Posiadam dwa filtry jeden zewnętrzny wypchany cały ceramiką z deszczownia, która załamuje całą tafle wody, natomiast drugi wewnętrzny mechanik z dyszą skierowaną do góry. Ruch tafli wody jest dość duży, jednak że po przeciwnej stronie akwarium akwarium zbiera się ten "Syf", kiedy wyłączam oba filtry te paprochy rozpływają się po całej powierzchni akwa, a kiedy włożę palec i zamieszam paprochy krążą po całym akwarium. Dołączam foto. Proszę o pomoc.

post-11102-14695713165416_thumb.jpg

post-11102-14695713167112_thumb.jpg

Posted

To jest film bakteryjny i jak to nazwałeś paprochy czyli kurz. Spróbuj pokombinować z ustawieniami deszczowni /mechanika (deszczownię masz nad czy pod wodą?)

Posted

Deszczownie mam tylko od filtra wewnętrznego prawie równo z wodą, jak dam ją nad wodę to strasznie chlupię. Ale tak jak mówię mam mechanika 1500l/h i jest skierowana dysza też do góry także ruch wody jest.

Posted

W takim układzie masz zapewniony ruch tafli ale nic jej nie rozbija. Spróbuj dać deszczownię na kilka godzin nad taflę i zobaczysz różnicę. Pokombinuj żeby dało się ją łatwo podnosić na dzień i opuszczać na noc, kiedy cisza jest wskazana;)

Posted
natomiast drugi wewnętrzny mechanik z dyszą skierowaną do góry.

lub wywal deszczownicę, a wylot skieruj w górę na taflę - imho lepiej rozbija

IMHO jak mechanik z dołu nie rozbił to kubeł tym bardziej, jedyne co wskóra to skupi całość w innym miejscu .

Posted

Za bardzo nie mam już jak pokombinować bo mam powycinane już otwory w obudowie. Myślę, że to nic nie da gdy przełożę to na drugą stronę bedzie pchało wszystko w drugą.