Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Akwarium 200l: 100x40

Filtr chinczyk biologiczny: 1000l/h

Wkłady:

*1koszyk pocieta gąbka o grubej porowatosci

*2koszyk "wata" + bioceramika

*3koszyk bioceramika

Filtr mech.: 1000l/h

Podłoze: kwarc

Dekoracja: wapien filipiński + wapien zwykły (ze składu kamienia)

grałka: 200W - temp. 26st.C

Oswietlnie Power glo

Obsada 2+4 saulosi

parametry bez zmian pH 8, no2 0.3, no3 ok.100 =/

edit:

Wyczyściłem filtr włącznie z wężami, wymieniłem ceramike na nową dodalem jeszcze wate, wpuściłem sera nitrivec, po wyklarowaniu sie wody ryby odzyskały kolory i chec do życia.

no2 wypala skrzela, wartości >0.2 uznaje się za groźne

+ wymieniłeś ceramikę - czyli o zgrozo rozwaliłeś biologię i startujesz od nowa... za 40 dni będzie ok - ale po drodze będzie bardzo ciężko - licz się z tym! i to bez znaczenia czy zmienisz teraz ryby czy nie ;)

licz się z nagłym wzrostem amoniaku - zaopatrz się w test nh3/4

możesz próbować szybko zareagować używając: prodibio biodigest oraz np woreczek seachem purigen

co to za pomysł żeby wymieniać ceramikę??

teraz pozostaje Ci przeryć wątki szukając: cykl azotowy, restart biologii

aaa no i no3 masz 4x za wysokie - za rzadko podmieniasz wodę :P

Opublikowano

Wiem ze zrobiłem zle, lecz nie wiedzialem co jest przyczyną takiego zachowania ryb. stwierdziłem ze gorzej i tak nie bedzie. mimo tego ze odnowa akwarium przechodzi cykl azotowy - okrzemki. Ryby maja sie lepiej. Miałem wczesjniej prefiltr i wg mnie przeplyw wody w nim byl zbyt mały i truł wode..? nie wiem czy jest to mozliwe, usunalem prefiltr i wyczyscilem filtr biologiczny i ryby doszly do siebie w kilka godzin... skoczyły parametry i znowu jest zle wale wydaje mi sie ze wyeliminowalem zrodlo "zatrucia" wody. A co do wody, Czy nie jest tak ze gdy sie podmieni znaczna ilosc wody to no3 niewiarygodnie skacze? na poczatku jest male i potem nagly wzrost? pisalem wczejsniej ze wymienilem kolo 30-40% wody i robilem podmianki 10l, zeby ryby ozyły. czy to nie zaburzylo parametrów skad takie wysokie no3 i no2?

Wodę podmieniam 20l tygoniowo, zastanawiam sie czy nei za duzo jednorazowo. moze zmniejszyc i wymieniac 10%?

Opublikowano

Powiem Ci tak, za dużo myślisz i o zgrozo za dużo robisz... akwarystyka wymaga też czasem odprężenia i zbiornik taki należy prowadzić tak:

1x w tygodniu:

- podmieniać 20% wody - pilnując no3 i jeśli z podmiany na podmianę rośnie to znaczy że akwarysta przekarmia, albo powinien więcej podmieniać, albo w kranie ma no3 - mowa jest tutaj o 40-50l wody na raz a nie: "podmieniam 20l z 200 i zastanawiam się czy nie zmniejszyć do 10%" :D zapytam: a liczyć się uczyłeś? ;)

- czyścić mechanika jak jest i prefiltr do biologa porządnie pod wod z kranu

- robić testy wody i notować wyniki

1x-2x dziennie:

- karmić ryby z umiarem

- (jeśli dojrzewa baniak robić testy azotowe)

1x na kwartał:

- zajrzeć do biologa (jeśli ma samą ceramikę) - nic nie czyścić, nie wymieniać, nie trzymać wyłączonego z obiiegu wody dużej niż godzinę

cykl azotowy wygląda tak:

z toksycznego nh3/4 wydalanego przez ryby bakterie produkują ciut mniej toksyczne no2, które inne bakterie przerabiają na no3 - i nie podmianami się go dolewa - chyba że z kranu leci ściek

zadaj sobie trudu przeczytania FAQ, bo nigdy nie zrobisz tego dobrze i męczysz tylko ryby

Opublikowano

Wiesz, zastanawiam sie co ty byś robił gdybyś widzial ze z nia na dzien twoje ryby są bez koloru albo wrecz odwrotnie, maja jaskrawe nienaturalne barwy, leza na dnie i co bys nie zrobil nie jest lepiej. zaczynalem od podmian wody, zeby zbić no3, nic. i potem tracilem glowe i probowalem wszystkiego, zeby zaczely żyć. mowisz zebym sobie zadał trud i przeczytal FAQ, tylko widzisz ze ja blade pojecie mam co i jak, skoro robie tak jak napisales w podpunktach. Prowadzę jeszcze jedno mniejsze akwarium i nie mam tam problemów. poprzednia obsada howala sie dobrze - oprocz tego ze zaczela sie wybijać. Przerazilem sie i popadalem w paranoje, mimo wszystko dzieki za potwierdzenie, mialem wrazenie ze prowadze zle akwarium, jeden bląd nie przekresla hodowcy. prawda?

Opublikowano

nie przekreśla, ale powodów może być cała masa:

- przełożyłeś ręce z jednego akwa do drugiego i przeniosłeś jaja wiciowców czy innych, wylęgły się i lipa, choćbyś parametry miał miód malina

- wlałes z podmnianą czegoś z wodociągów - najczęścieej nie dowiemy się tego co wlałeś, bo nawet nie ma na to testów...

- zwyczajnie ryby się przytruły...

i takie tam - więc bez poddawania się

codziennie podmieniaj 15% wody przez dwa tygodnie i dodaj fiolkę prodibio biodigest, dodatkowo napowietrzaj... i będzie ok

Opublikowano

jak masz pełnego ceramiki biologa to lepiej wypłukać gąbki od mechanika pod woda bieżącą dokładniej będzie - a biologia się przeca utrzyma... ;)

takie moje zdanie

Opublikowano
jak masz pełnego ceramiki biologa to lepiej wypłukać gąbki od mechanika pod woda bieżącą dokładniej będzie - a biologia się przeca utrzyma... takie moje zdanie

Moje też:) zawsze czyściłem mechaniki pod bieżącą wodą, choć płukanie w wiadrze z pewnością nie zaszkodzi ;)