Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No ale zdaje się ze któryś z kolegów ma taki zestaw i nie słyszałem aby narzekał? Obskubywania chyba nie da się uniknąć przy mbunie i nawet w jednogatunkowym ubytki łusek się zdarzą (nie wiem czy nie bardziej). Najprawdopodobniej Saulosi będzie rządził, co nie oznacza że będzie tłukł elongatusa gdy tylko go zobaczy ;) W moich 240l rządził callainos i raczej rozganiał zadymy niż je powodował. Słabsi schodzili mu z drogi a nie uciekali w popłochu. Podobnie w aktualnym rządzi chewere (jeszcze :)

Opublikowano
No ale zdaje się ze któryś z kolegów ma taki zestaw i nie słyszałem aby narzekał?

No po 3 miesiącach jeszcze nie ma na co ;)

Ja wcale nie mówię że się nie uda, ale ryzyko jest duże że, będzie miał "oszpeconego" spota i saulosi "rzeźnika" :P

Jak wiadomo każda ryba ma swój charakter i mogą żyć ze sobą w symbiozie.

Opublikowano

Na przykład ja:)(chyba, że o mnie pisaliście...:D)

Powiem, tak... 2 samce saulosi opanowały cały baniak. O ile tolerują obecność samic neon spota, o tyle samce, a szczególnie osobnik dominujący wśród neon spotów, w akwarium życia niema... Gnębią go ile mogą, jest to jedyna ryba ze stałym ubytkiem łusek, wiecznie pochowany. Peace and love jest tylko podczas karmienia:). Ciekawostką jest to, że drugi samiec ma względny spokój, jest ścigany tylko w sytuacji wpłynięcia na terytorium któregoś z saulosi, ale poza tym czuje się dość swobodnie...

Opublikowano

No to chyba trochę dłużej razem pływały, jeśli się nie mylę to pływały/ją u aqua skalara ? Wychodząc z założenia że ktoś pobije spokojnego spota, to nie powinno się go hodować bo będzie brzydki :rolleyes: No i trzeba by zrobić korektę przykładowych obsad na forum :wink:

Opublikowano
Ciekawostką jest to, że drugi samiec ma względny spokój, jest ścigany tylko w sytuacji wpłynięcia na terytorium któregoś z saulosi, ale poza tym czuje się dość swobodnie...

Masz po dwa samce z gatunku?

--

ze spokojniejszymi gatunkami...

Perez a jakie masz na myśli ? :)

Opublikowano

No to wśród chłopaków testosteron non stop buzuje i agresywnie bronią swoich rewirów. Pewnie akwa podzielone na pół i neony nie mają się gdzie podziać :).

Opublikowano

100% true:)

Eliot, nie mówiłeś, że u mnie byłeś:D

Coraz częściej się zastanawiam nad zmianą obsady...:( Ten neon spot długo nie pociągnie, to młode ryby jeszcze są. Aż strach pomyśleć co będzie w przyszłości. Czas pokaże...