Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

pierwszy post i o chorobie? (moze tylko panikuje:-)) na pewno troszke glupieje

obserwuje swoje rybki od ponad tygodnia. od czasu do czasu ocieraja sie o piasek jednakze innych objawow brak. wlasciwie tylko jedna rybka na przedniej pletwie ma jeden punkcik, ktory moglbym okreslic jako "ospowy punkcik". rybki od 3tyg w nowym akwarium,od znajomego hodowcy, pelne wigoru, odwazne i na "oko" zdrowe..

duzo naczytalem sie o aklimatyzacji, stresie wywolanym nowymi warunkami, zmianach w zywieniu itd.... moje akwa dojrzewalo mc czasu, rybki zamieszkaly w ustabilizowanym srodowisku, w odpowiednim litrazu.

czy mam zaczynac leczenie Costapurem? czy czekac i obserwoac?

z gory dziekuje za porady!

Opublikowano

Czekaj i obserwuj, zwłaszcza tą jedną z kropką. Ryby od czasu do czasu się ocierają podobnie jak ty się drapiesz ;) to nie powód do obaw.

Opublikowano
Czekaj i obserwuj, zwłaszcza tą jedną z kropką. Ryby od czasu do czasu się ocierają podobnie jak ty się drapiesz ;) to nie powód do obaw.

ok... wiec zapodaje sobie w d... wegiel na wstrzymanie:wink:

Opublikowano
najczęstrzymi (wg mnie - tak żeby nie było czepialstwa ;)) powodami ocierania się ryb są:

- pokarmy hikari

- problemy z paramterami wody

Reszta zdarza się zdecydowanie rzadziej...

bardzo ciekawe to co napisales. kontaktowalem sie z hodowca, od ktorego nabylem rybcie i padlo pytanie: czy podaje hikari?

jutro spirulina&nori......i bede obserwowal;)

Opublikowano

Ja kiedyś napowietrzałem akwarim drobniutkimi bąbelkami, te przylkejały się do ryb (wyglądało to jak jakieś chorubsko), ryby bez przerwy się ocierały żeby je z siebie zrzucić. Wtedy bąbelki poszłyby won z baniaka.

Opublikowano

w ten czas to były moje początki i nie miałem jeszcze pojęcia o jakiś testach. Popełniało się wiele błędów zanim tutaj trafiłem. Ale dobrze wyszło bo to może być kolejna przyczyna ocierania się ryb, chociaż o złych parametrach już pisałeś.

Opublikowano

nie mogę :) gdzieś, nie wiem gdzie czytałem/słyszałem/widziałem, iż przy zbyt wysokimktórymś z parametrów bąble powietrza czepiają się ryb.

Nie wiem czy ma to związek z brakiem śluzu, czy jest inny powód....

Ostatnio meszek też miał z tym problem, ale za chorobę nie mogę sobie przypomnieć przyczyny... tak to jest jak się zapamiętuje na zasadzie skojarzeń :/