Skocz do zawartości

jak najszybciej wystartowac 450l, wykorzystując przy tym obecne 112l?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Po 2 miesiacach od startu 112l udalo mi sie kupic nowy baniak 450l. Prosze podpowiedzcie mi jak najszybciej wystartowac nowy baniak, wykorzystujac przy tym stary. W starym obecnie pracuje zew Eheim 2224 i wew jbl i200. Zastanawiam sie czy dobrym pomyslem nie bedzie podlaczenie pod stary zbiornik nowego Eheim'a 2075 zeby troche dojrzal.

Opublikowano

Jak chcesz szybko to: przekładasz całość 112 z wodą (uzupełniasz piach dekoracje) do 450; dolewasz wody do połowy (woda odstana lub z uzdatniaczem), podpinasz mowy kubeł (możesz zaszczepić go bakteriami); wpuszczasz ryby; brakującą połowę wody uzupełniasz stopniowo przez 3 dni. Stary kubeł możesz odłączyć po jakichś 2 tygodniach i zrobić 112 l z muszlowcami z Tangi :)

Opublikowano

Zloza ze starego filtra raczej nie chcialbym ruszac poniewaz stary filtr i banaiak sprzedaje koledze, moge ewentualnie podlaczyc dwa filtry w jednym baniaku na jakis czas. Chyba zrobie tak jak eljot12 mowi. Zastanawiam sie jeszcze nad sensem podlaczania nowego kubla pod stary baniak na okres powiedzmy 1 tyg (jakies bakterie powinny sie rozwinac) a potem nad przeniesieniem obu filtrow do nowego baniaka? Jaki mechanik bedzie odpowiedni do mojego baniaka?

Opublikowano
Perez ale on chce przenieść oba filtry więc ?
Zloza ze starego filtra raczej nie chcialbym ruszac poniewaz stary filtr i banaiak sprzedaje koledze,

Czyli de facto złoża nie będzie miał...a za nim wytworzy się nowe...

Opublikowano
Stary filtr sprzedaje koledze, ale na pewnien okres 2-3 tyg moge podlaczyc dwa filtry w nowym baniaku (ten stary ze zlozem oraz nowy).
No ja zrozumiałem że tak planowałeś zrobić.