Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jakis czas temu uruchomiłem akwarium na dzień dzisiejszy mam w nim 6 yellow. Teraz kwestia filtra; posiadam 2 filtry jeden wewnetrzny 1200l/h oraz zewnetrzny 1400l/h. Na Filtr zewnetrzny założony mam pre-filtr a spray-bar ustawiony jest tak aby woda wzbużona była wzdłuż akwarium. Natomiast filtr wewnetrzny ustawiony jest po drugiej stronie akwarium i spray bar ustawiony jest na przednią ściankę. Zauważyłem, że filtr zewnętrzny wszystko zbiera i cały syf zostaje na pre-filtrze natomiast filtr wewnętrzny wogóle nic nie zbiera nawet widze jak latają obok niego dość spore kawałki odchodów a on nic. Gąbki są czyste i sprawdzałem i nic nie jest zatkane bo nawet woda z spray bar leci bardzo dużym strumieniem. Czy powinienem wymienić ten filtr wewnętrzny? Czy to że ryby ciągle siedzą prze rurce od zewnętrznego ma wpływ że to on wszystko zasysa? Rozumiem, że filtr zew ma wiekszy przepływ ale nadal filtr wew ma wiekszą powieszchnie zasysania. hymm nie wiem co robić. Co myślicie o Fluval U4 może on bedzie bardziej zasysał co? bo ten moj to taki wynalazek :

http://www.allpondsolutions.co.uk/1200l-h-aquarium-internal-filter.html

a może kupić drugi filtr zewnętrzny o przepływie 1200/1400 l/h co? ale do środka włożyć tylko watę i gąbki? Nie wiem już co robić ehh...

Z góry dziękuje za pomoc pozdrawiam

Opublikowano

Sypnij do akwa trochę pokruszonych płatków, zobaczysz jak woda krąży i wtedy kombinuj tak aby drobiny były zaciągane przez wewnętrzny (skoro dmucha to i musi zasysać)

Opublikowano

no niestety zrobilem tak jak mówileś i prad wody jest dobry wszystko leci w strone wewnętrzego ale pózniej się zatrzymuje i zawraca zaczyna wirować itp. i wciąga tylko górna część tego filtra ale naprawde nie wielkie ilości syfu. ;( po za tym nie jest on zbyt praktyczny jak próbuje go wyjąć to mam straszne problemy nie mogę go odczepić od szyby a jak go tylko poruszam to to co zostało wciągnięte to wylatuje :( chyba musze zmienić go na inny chciałem zaoszczędzić i mi nie wyszło :( zastanawiam się nad tym fulval u4 on jest praktyczny w obsłudzę i dość wydajny. Jak myślicie? a może jakiś inny pomysł?