Cookie Monster Opublikowano 5 Grudnia 2011 #1 Opublikowano 5 Grudnia 2011 Witam serdecznie.Moje rdzewe sa bardzo płochliwe:(caly czas siedza w grotach.Wpusciłem je 4 dni temu(8 sztuk 2-4cm) po 18 dniowym cyklu dojrzewania z bakteriami.Dodalem 2 dni przed wpuszczeniem crystal tetry do wyklarowania wody.Parametry wydaja sie byc stabilne: No2-0 No3-25 Kh-8 Ph-7,8 Prosze o pomoc!nie wiem,czy to moze byc spowodowane nowym otoczeniem,czy moze cykl azotowy jeszcze je gnebi,choc nie widze zmian No2.Zaznacze jeszcze,ze podnosilem kh i ph co za tym idzie sodą co 2 dni ok 0.2-0.3(cykl 2 dniowy narazie do aktualnych parametrow) 126l oswietlenie Power-Glo Fluorescent Aquarium Tube 20W T8 Aqua-Glo Fluorescent Aquarium Tube 20W T8 25kg lupki 2kg wapien 800l/h grys koralowy,ceramika,gabki pokarm hikari excel mini,spirulina ,malawi mix suchy i tabletki
krondyl Opublikowano 5 Grudnia 2011 #2 Opublikowano 5 Grudnia 2011 Spróbuj zmniejszyć najpierw oświetlenie...Nie wiem czy nie używasz jakiejś niebieskiej mariny-bo zbyt dużo niebieskiego czasami też powoduje że są bardziej płochliwe. Gdzie masz ustwaione akwarium, często przechodzi ktoś obok? Osłaniając boczne szyby też rybcie stają się bardziej pewne...To kilka wstępnych uwag
Cookie Monster Opublikowano 5 Grudnia 2011 Autor #3 Opublikowano 5 Grudnia 2011 Przechodzi moja corka 3 letnia:},boki raczej nie sa narazone na jakies ruchy a oswietlenie mam T8 Power-Glo i Aqua-Glo obie 20W(sorki za pomylke wczesniej)
krondyl Opublikowano 5 Grudnia 2011 #4 Opublikowano 5 Grudnia 2011 Może jest za jasno, na jakiś czas wyłącz jedną świetlówkę. i zobacz
eljot Opublikowano 5 Grudnia 2011 #5 Opublikowano 5 Grudnia 2011 Przez 4 dni to te ryby jeszcze się nie zaaklimatyzowały, cierpliwości i nie przekarmiaj.
krondyl Opublikowano 5 Grudnia 2011 #6 Opublikowano 5 Grudnia 2011 Po czterech dniach u mnie śmigały bez chowania się...ale miałem przyciemnione akwarium.
eljot Opublikowano 5 Grudnia 2011 #7 Opublikowano 5 Grudnia 2011 No na wielu hodowlach światło zapala się jak jest klient (ekonomia ) Nowym baniak i w dodatku ostro oświetlonym dla ryb to dodatkowy stres.
krondyl Opublikowano 5 Grudnia 2011 #8 Opublikowano 5 Grudnia 2011 Miałem zapalone tylko oświetlenie led-białe zimne http://photos.nasza-klasa.pl/12293376/165/other/std/abf155e979.jpeg
SNCF Opublikowano 1 Lutego 2012 #9 Opublikowano 1 Lutego 2012 Witam moje Saulosi przez tydzien od wpuszczenia wyglądało że czują sie rewelacyjnie jak ktoś przychodził popatrzeć to podpływały wszystkie i wręcz śledziły przy samej szybie z pyskami obecnie od 2ch dni widząc kogoś zmykają w kamienie z prędkością światła! pozostawiając po sobie tumany piasku whatzz up? testy wody bez zmian oświetlenie, jedzenie, ustawienie itd tak samo gH 8 pH 8 NO2 <0.3 NO3 <0.0
Post_Mortem Opublikowano 1 Lutego 2012 #10 Opublikowano 1 Lutego 2012 Na podstawie moich doświadczeń takie zachowania związane były z pogorszeniem się jakości wody. pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi