Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Bardzo ładnie wyszło to akwarium, aranżacja bardzo ładna,kamienie są po prostu piękne.

Sadze, ze filtr to najsłabszy element tego akwarium, za zbliżone pieniądze mógłbyś mieć bardzo dobrego calssica eheima ale to moja opinia:D

Opublikowano

Star, za 250zł?

--

classic eheima nie nadaje się na połączenie mechaicznego z bio, bo za słabo wieje... porównaj przepływy i dostosuj do zastosowania wybranego przez pytającego ... ;)

Opublikowano
classic eheima nie nadaje się na połączenie mechaicznego z bio, bo za słabo wieje...

...i druga sprawa to to, że wodę zaciąga od dołu, więc przy czyszczeniu musiałby całe złoże bio wyciągać by dostać się do gąbek czy waty...

Opublikowano
Star, za 250zł?

--

classic eheima nie nadaje się na połączenie mechaicznego z bio, bo za słabo wieje... porównaj przepływy i dostosuj do zastosowania wybranego przez pytającego ... ;)

Miałem na myśli 2215/2217 za 300zl/450zl z wkładami bądź używkę za 150zl/250zl, co daje przepływ na poziomie 650l/1000l i pewność ze po 2latach się nie rozpadnie:D

Sugerowane wkłady to połączenie mech+bio(napisane wyraźnie manualu), które stosuje większość użytkowników(mogę podać linki do poradnika online)

...i druga sprawa to to, że wodę zaciąga od dołu, więc przy czyszczeniu musiałby całe złoże bio wyciągać by dostać się do gąbek czy waty...

Faktycznie tak jest,czy moze to byc dla kogos klopot? to już indywidualna sprawa. Otwierasz filtr, zdejmujesz górną gąbkę wyciągasz woreczek z bio ceramiką, nie jest to dla mnie problem:P.

Pozdrawiam

Star

Opublikowano

650-1000l/h w sytuacji gdy nie dalej niż 10 postów wyżej kolega zastanawia się czy nie wymienić 1400l/h na 2000l/h? :D

i nie mów mi że eheim wieje tak jak pisze producent, a chińczyki nie, bo i tak nie przekonasz mnie że to wystarczy do mechanicznego... :P

skąd wniosek że chińczyk się rozpadnie?

no i w chińczyku na 2-letniej gwarancji w cenie 250zł masz jeszcze UVkę ;)

nie kłócę się o wyższości jednego nad drugim, ale czasem poraża mnie to przekonanie o wyższości mercedesa nad hyundaiem :P bazującego zamiast na faktach, to na ludowych wierzeniach ;)

Opublikowano

dotarły testy tak więc zrobiłem pierwsze pomiary wody

po 3ch dobach:

gH 8

pH 8

NO2 <0.3

NO3 <0.0

w przeciwieństwie do reszty filtr jest tani ale podoba mi się, co jest dla mnie BARDZO istotne pracuje naprawdę cichuteńko, a jestem audiofilem i wyczuwam jak gdzieś jest świetlówka bo słyszę pracę przetwornicy, po wyciszeniu wnęki 1/100 tego wentylatorek w laptopie.

ciekawe czy 304B 2000l/h będzie głośniejszy

P.S.

yyy troszkę mnie zaskoczyliście

przeglądałem gdzie widać jak działa przepływ: http://photos04.istore.pl/21524/photos/big/5429048.jpg

myślałem ze w 303B jest tez tak, że woda płynie od spodu koszy z wkładami (nigdzie w instr ani opisach nie ma o tym nawet słowa)

i tak jak pisałem 3dni temu

dałem w nim na dolną półkę 3 na sobie oryginalne od filtra gąbko-waty - mając na celu role mechanika

wyżej gąbko-wata i na niej zeolit i jeszcze wyżej gąbko-wata i na niej do pełna ceramika

Opublikowano

304B jest tak samo nie-słyszalny (niepotrzebne skreślić), jak 303B - żadnej różnicy...

woda spada na dół i leci w górę przez koszyki od dołu - nie wiem co chińczyki mieli na mysli z rysunkami, ale pewnie jeden budował, a drugiemu kazali narysować pudełko i go fantazja poniosła... no bo nie kopiował przeciez z eheim.de - bo blokady www mają w państwie środka :P

Opublikowano

woda spada na dół i leci w górę przez koszyki od dołu

to juz nie kumam ;)

tak właśnie założyłem ze jest ale Perez pisał ze w moim moze byc odwrotnie bo "od dołu" zaciąga Eheim

P.S.

jaką roślinkę u mnie widzicie?