Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
przy 12 cm to faktycznie wchodzi do takiego baniaka...

z takich jeszcze fajnych ryb które z pewnością wejdą w np 3 samce do 240l, to lethrinopsy np. sp. red cap - mają piękne kolory gdy się wytrzyma do pelnego wybarwienia

nonmbuna jednak wymaga jednego - więccej cierpliwości, bo trzeba przeżyć rok-dwa z niewybarwionymi rybami - dlatego imho decydują się na nią raczej bardziej zaawansowani i dlatego imho jest "wyższą szkołą jazdy" :P

No chyba że się ktoś zdecyduje na WF lub kupi gdzieś dorosłe ryby.

Opublikowano

protometas steweni taiwan widziałem 14 cm - i nie była to zabawa u kogo większe tylko kolega odradzał mi by nie dawać do 240l i złapał mi na rękę by go zmierzyć. Oprócz tego że był długi na 14 cm to miał własna masę -nie był cienki jak szprota tylko miał masywną budowę.

Ale się zgodzę z jednym jak był od początku w 240 l to nie miał szans na prawidłowy rozwój i ni urósł jak by mógł.

I patrząc na tą rybę która miał 2-3 lata to spoko jeszcze urośnie do kolejnych 2 - 3 cm.

Opublikowano
nikt nigdy nie gwarantuje... ale odkąd Ci tamto napisałem trochę się zmienia w moim baniaku i widzę jak reagują na siebie coraz bardziej dojrzewające samce a.maylandi... i nabieram przekonania że jest spora szansa na taki układ... przy nich saulosi które miałem wcześniej to zabójcy

i na takie wieści czekam, ostatnio szukam, szperam i znajduję informacje, że samce aulonek mogą obok się spokojnie pływać, nie są tak agresywne jak moje mbuny.

Opublikowano

może byc że skarłowaciał - mówię - nie znam gatunku

wracając do tematu - samce aulony na pewno się tolerują

... i z tych małych aulonek można próbować

wyglądają obłędnie i dużo lepiej niż mbuna

+ że prawdą jest to że takie akwarium dodaje prestiżu, nie oszukujmy się ale mało kto się na to decyduje ;)

Opublikowano
Mało kto się na takie decyduje bo wieje nudą, coś jak palety ;) No i tylko samiec ładny, a samców mbuny wcale nie przebijają urodą :D

śmiem się nie zgodzić, ale "o kolorach" się nie dyskutuje :P

ustaliliśmy to już w innym wątku Perez :mrgreen:

hihi co do nudnych palet... to chyba nie porównujesz aulon do palet? :D