Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy zwijacie w kąt denitrator rurowy, któy już spełnił swoją funkcję? Chodzi mi o to, czy mam go odłączyć skoro woda nabrała odpowiednich parametrów /spadło NO3 do przyzwoitego poziomu ok. 10 mg/litr/ Pytam o to, czy Ci, którzy mają ten przyrządzik nie boją się odtlenienia wody itp.

Opublikowano

A jak myslisz , jak odłaczysz deni to przez jaki czas woda utrzyma ten poziom o którym piszesz - tydzień, dwa i znowu ci wywali w górę.

deni tak jak kazdy inny filtr powinien chodzic cały czas a nie okazyjnie, a przy tak małych przepływach jakie w nim wystepują to problem niedotlenienia wody w całym zbiorniku spowodowany przez to urządzenie nie wystapi.

Opublikowano

Slavo a co ma wew do deni? :wink:

Juppi, ja np nie wylaczam kubla, kiedy mam odpowiednie apramerty, filtr to filrt powienien chodzi non-stop...

Jesli masz tez jakies inny zew(kubel,sump,hydroponika, cokolwiek) i uwazasz ze deni juz Ci jest, niepotrzebny to go wylacz i schowaj do szafy;-)

Ale jak dla mnei, trzymaj go i niech "chodzi" na1000% nie zaszkodzi:P

Opublikowano

Najczęściej filtr wewnętrzny jest używany także do napowietrzania wody w akwarium. Więc jeśli napowietrzy 1000 l wody na godzinę, to przy 1 l/h „odpowietrzonej” wody z denitratora wygra batalię o natlenienie wody w akwarium. Jeśli źle główkuję to proszę mnie poprawić. :D

Opublikowano

Sabotage: no własnie chodziło mi o to: czy nie zaszkodzi. Ogólnie o filtrację się nie boję: przy 230 litrach mam głowicę atmana z gąbką /2000 l/h / i kubeł tetry z prefiltrem /700 l/h; trzy kosze ceramiki i jeden z biobalami/ Chodziło mi głównie o ewentualne niedotlenienie wody, bo gdzieś to wyczytałem... Ale jak tak sie ma sprawa, to oczywiście - będzie chodził cały czas :D Dzięki wszystkim za odpowiedzi.