Skocz do zawartości

start 21 XI 2011 300l -parametry

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzisiaj kolejny raz testy. Oto wyniki:

temp. - 26stC

pH - 8

KH - 10

GH - 7

NO2 - 0

NO3 - 25

Dodałem wczoraj bakterie do filtra i wody.

Opublikowano

Trudno cokolwiek powiedzieć: wzrost NO3 może być spowodowany dodaniem startera. Jeżeli brak NO2 ( nie widzę żebyś go wykrył poprzednio) to starter nie ma nic do jedzenia. Nie masz testu na amoniak więc nie będę o nim spekulować. Osobiście wpuściłbym kilka rybek na start i obserwował je jak również stężenia azotanów i azotynów. Jeśli szkoda ci rybek to możesz wsypać torebkę " amoniaku" - kwaśny węglan amonu, w sklepach tuż obok proszku do pieczenia. I obserwuj azotyny. Jeśli zauważysz wzrost stężenia po jakimś czasie to dobrze. Jak znów wróci do zera to możesz wpuścić obsadę.

Opublikowano

a co sądzicie o tym amoniaku (ja trochę sceptycznie do tego podchodzę) postanowiłem dodać trochę pokarmu. Czy to coś pomoże ?

Opublikowano

Czegoś musisz dodać bo bez pożywki bakterię posną. Węglanu amonu nigdy nie stosowałem więc się nie wypowiem. Dla mnie najlepsza opcja to Bakterie i powolne zarybianie. Bakterie dolałeś (możesz podać jakie?) wpuść 5 młodych ryb z docelowej obsady przez pierwsze 3 dni karm oszczędnie sprawdzając parametry, jak będą ok możesz zacząć karmić normalnie.

Gdy po tygodniu amoniak i azotyny będą zerowe a azotany zaczną rosnąć dodajesz połowę docelowej obsady i powtarzasz procedurę aż do wpuszczenia całej obsady. W pogotowiu warto mieć bakterie bez pożywki (polecany biodiset prodibio lub Microbe-Lift - Special Blend).

Opublikowano

TROPICAL BactoActive 30ml - BAKTERIE - BIOSTARTER - dolałem do wody

oraz

JBL FILTERBOOST - BAKTERIE - BIOSTARTER - do kubełka

zrobiłem testy wody z kranu i oto wyniki

pH - 7,6

KH - 15

GH - 21

NO2 - 0

NO3 - 10

a co z ta karmą, że sypnąłem. Są w akwa też świderki (4szt) Ale widziałem jak jeden szedł po szybie i syrnął sobie to chyba dobrze?

Opublikowano

Coś podejrzane masz testy, skoro twardość jest większa w kranówce niż w zbiorniku. A wracając do węglanu amonu: o ile jest czysty ( to produkt spożywczy wiec taki powinien być ) to nie wiem jak miałby zaszkodzić. Poza tym sporo osób " uzdatnia " wodę do podmian sodą oczyszczona i nie widziałem, żeby zaszkodziło. Jedyna różnica to jon amonowy zamiast sodu, co chyba na start jest pożądane.

Opublikowano
a co z ta karmą, że sypnąłem. Są w akwa też świderki (4szt) Ale widziałem jak jeden szedł po szybie i syrnął sobie to chyba dobrze?
Dobrze :) ale to będzie za mało (no chyba że sporo tej karmy sypnąłeś)
Opublikowano

to ile tej karmy sypnąć? Czy może zdecydować się na 3 szt saulosi 1+2 które docelowo mają być w akwa 2+6 i inne?

jeśli tak to kiedy je dodać akwa zalane 21 XI?

Opublikowano
A wracając do węglanu amonu: o ile jest czysty ( to produkt spożywczy wiec taki powinien być ) to nie wiem jak miałby zaszkodzić. Poza tym sporo osób " uzdatnia " wodę do podmian sodą oczyszczona i nie widziałem, żeby zaszkodziło. Jedyna różnica to jon amonowy zamiast sodu, co chyba na start jest pożądane.

Tak z ciekawości, ile tego zastosować aby w efekcie NO3 nie wystartowało poza skalę :)

--

to ile tej karmy sypnąć? Czy może zdecydować się na 3 szt saulosi 1+2 które docelowo mają być w akwa 2+6 i inne?

jeśli tak to kiedy je dodać akwa zalane 21 XI?

Jeśli chcesz wsypać karmę to łyżka do herbaty będzie ok. Jeśli chcesz wpuszczać startówki to już.