Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
zastosuj gotowca choćby z tego powodu że ma zabezpieczenie przed gorącym startem - czego sobie samemu lutując z komponentów nie zlutujesz ;)

elektroniczny ma swoje zalety - poszukaj,

ale akurat BLV'ki są projektowane pod konwencjonalne ;)

jakbyś zamawiał z aqva-light to każ sobie ustawić długość kabli wychodzących z układu zapłonowego na 150cm - żebyś nie musiał lutować

nepturion nie ma filtra UV, możesz w tym kloszu zastąpić szybkę, szybką hartowaną 4mm (taka co się tłucze na drobny mak) - koszt żaden a filtr w 80% eliminujący UV

te klosze za 11zl nie mają takiej szybki w standardzie :P:D

OK. Dam im znać, chociaż ten układzik bede miał prawdopodobnie zaraz koło tej oprawki schowany w obudowie ale to się jeszcze zobaczy ;)

Opublikowano

ten układzik nagrzewa się do dobrych 90stC ;)

także w obudowie innej niż zawieszanej z dala od wody lampie bym go nie dawał...

przy czym wszędzie piszą żeby kabel do żarnika nie miał więcej niż metr - ale że nie potrafili uzasadnić dlaczego to poszedłem po bandzie i mam 130cm - nic złego się nie stało - nadal żyje, nie zakółca pracy kompów itp

Opublikowano
ten układzik nagrzewa się do dobrych 90stC ;)

także w obudowie innej niż zawieszanej z dala od wody lampie bym go nie dawał...

przy czym wszędzie piszą żeby kabel do żarnika nie miał więcej niż metr - ale że nie potrafili uzasadnić dlaczego to poszedłem po bandzie i mam 130cm - nic złego się nie stało - nadal żyje, nie zakółca pracy kompów itp

To kurcze nie jest za ciekawe :P Będe musiał zrobić jakaś osłone na to :/

--

Zestawi zamówiony :)

Żarnik BLV 8800k spalite + gotowy układ zapłonowy :) W poniedziałek dostanę formatki spienionego PCV i zapewne elektronike też :) Zostanie tylko zrobić stelaż i zalewam baniaczek :) Moje Paszczaki już się doczekać nie mogą :D

Opublikowano

Elektroniczny pracuje z przebiegiem prostokątnym, z częstotliwością coś koło 400 Hz, magnetyczny - 50 Hz z sinusem, co przekłada się na mruganie, marnowanie fury prądu na grzanie zamiast na świecenie, bo jak napięcie jest za niskie to prąd już płynie, a łuk jeszcze nie świeci. Ponadto jak masz kiepski prąd w gniazdku albo fanatycznego sąsiada-spawacza jak ja, to indukcyjny nie jest w stanie utrzymać napięcia i żarnik mruga. Mnie to wkurzało, więc zamieniłem na elektroniczny. Żarnik mam BLV 8800 i świeci :)

Jako bezpiecznik przed gorącym startem zastosowałem "opóźniacz zapłonu" czyli elektronikę podającą napięcie na HQI dopiero po 4 minutach od pojawienia się zasilania w układzie, czy to rano ze sterownika, czy w ciągu dnia (głównie po to) jak matołki w elektrowni setny raz z rzędy wyłączą zasilanie na 0,57 sekundy tylko po to, żeby poresetować wszystkie zegary i testować moją cierpliwość..

A.. indukcyjny grzeje się niemiłosiernie. Zgadnij, kto płaci za dogrzewanie pokoju..? :)

--

OK. Dam im znać, chociaż ten układzik bede miał prawdopodobnie zaraz koło tej oprawki schowany w obudowie ale to się jeszcze zobaczy ;)

Nie będzie. To osobna, ciężka jak ..piiii... skrzynka.

Opublikowano

o wyższości jednego nad drugim mógłbyś pogadać ze Snochem, ale ostatnio rzadko bywa - dziecko w drodze - tak czy siak mnie przekonał do nieelektronicznych przy pewnych żarnikach... jednak nie potrafię teraz znaleźć dokumentacji argumentowej ;)

naturalnie ze spawaczem nie wygra :D

elektroniczne powinny mieć wbudowane opóźnienie startu - chyba że chińskie ;)

Opublikowano
Elektroniczny pracuje z przebiegiem prostokątnym, z częstotliwością coś koło 400 Hz, magnetyczny - 50 Hz z sinusem, co przekłada się na mruganie, marnowanie fury prądu na grzanie zamiast na świecenie, bo jak napięcie jest za niskie to prąd już płynie, a łuk jeszcze nie świeci. Ponadto jak masz kiepski prąd w gniazdku albo fanatycznego sąsiada-spawacza jak ja, to indukcyjny nie jest w stanie utrzymać napięcia i żarnik mruga. Mnie to wkurzało, więc zamieniłem na elektroniczny. Żarnik mam BLV 8800 i świeci :)

Jako bezpiecznik przed gorącym startem zastosowałem "opóźniacz zapłonu" czyli elektronikę podającą napięcie na HQI dopiero po 4 minutach od pojawienia się zasilania w układzie, czy to rano ze sterownika, czy w ciągu dnia (głównie po to) jak matołki w elektrowni setny raz z rzędy wyłączą zasilanie na 0,57 sekundy tylko po to, żeby poresetować wszystkie zegary i testować moją cierpliwość..

A.. indukcyjny grzeje się niemiłosiernie. Zgadnij, kto płaci za dogrzewanie pokoju..? :)

--

Nie będzie. To osobna, ciężka jak ..piiii... skrzynka.

Ty masz spawacza a ja mam firme ojca ;D Wiesz tokarki, frezarki, spawarki, wiertarki i wiele innych podobnych ustrojstw ;P Ale ja zamierzam HQI odpalać jak już bede w domu po pracy czyli około 16 (ojciec kończy robotę o 15) Do tego czasu bedzie smigała swietlówka 39W na doświetlanie bo i tak w miejscu gdzie stoi akwarium jest wystarczajaco jasno ;)

Opublikowano
elektroniczne powinny mieć wbudowane opóźnienie startu - chyba że chińskie ;)

Ma, ale ja tam wolę swój "bezpiecznik", tym bardziej, że jak HQI gaśnie, to włącza się od razu nocne.

Opublikowano
Pawcio, światło powinno chodzić w stałych godzinach... nieważne czy przychodzisz czy nie, taka moja rada ;)

Światło bedzie odpalane na czasówkach zawsze w tych samych godzinach :) Poprostu chcę aby HQI zapalało się o 16 a do tej godziny będzie swietlówka. Po co ma swiecić HQI jak nikt nie bedzie ogladał moich pupili ? :P