marcink Opublikowano 27 Listopada 2011 #1 Opublikowano 27 Listopada 2011 Witam ponownie mam prośbę aby ktoś obeznany z pyskami powiedział mi które są typowymi mięsożercami. http://www.mp.umk.pl/?page_id=55 Wystarczy jak napiszę ktoś biotop i cyfrę bez pełnych nazw. Z góry dziękuje.
Perez666 Opublikowano 27 Listopada 2011 #2 Opublikowano 27 Listopada 2011 Z mbuny to widzę tam ledwo dwóch typowo mięsożerców ( a raczej owadożerców/skorupiakożerców), mianowicie L.caeruleus i M.joanjohnsonae. Duża liczba mbuniaków z tej listy żywi się zarówno peryfitonem jak i planktonem, więc możemy o nich mówić że są "wszystkożercami".
eljot Opublikowano 27 Listopada 2011 #3 Opublikowano 27 Listopada 2011 Może jeszcze dopisałbym Metriaclima lanisticola/livingstoni (choć chyba jednak są to dwa odmienne gatunki )
marcink Opublikowano 4 Grudnia 2011 Autor #4 Opublikowano 4 Grudnia 2011 Czy jest jakiś sumik co nadawał by się do akwa z pyszczakami? Myślałem nad sumem czerwono płetwym czy jakoś tak?
Perez666 Opublikowano 4 Grudnia 2011 #5 Opublikowano 4 Grudnia 2011 Synodontis njassae, ale trzeba mieć duży baniak dla niego. Sumowate z innych biotopów kategorycznie odpadają...
marcink Opublikowano 4 Grudnia 2011 Autor #6 Opublikowano 4 Grudnia 2011 Z tego co wyczytałem to do 20cm dorastają mniej więcej, jak na suma to mało się wydaje. Jak dla mnie to on wygląda jak przerośnięty kiryśnik. To do mojego akwa 180,45,60h może być?
eljot Opublikowano 4 Grudnia 2011 #7 Opublikowano 4 Grudnia 2011 To do mojego akwa 180,45,60h może być? IMHO jak najbardziej może ,zwłaszcza że one do zatwardziałych pływaków się nie zaliczają
marcink Opublikowano 5 Grudnia 2011 Autor #8 Opublikowano 5 Grudnia 2011 Wielkie dzięki też tak czytałem że są one terytorialne.
marcink Opublikowano 5 Grudnia 2011 Autor #10 Opublikowano 5 Grudnia 2011 Byłem dziś po obsadę w Toruniu i akurat je widziałem Więc myślę że gdzieś bym je znalazł
Rekomendowane odpowiedzi