Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Myślę że ten post tutaj dobrze pasuje.Początek mojego Malawi zaczął się ok.2 miesiące temu,oczywiście pochłonęła sporo kasy i czasu ale naprawdę warto!!!

Mam baniak 120x50x50(szkoda że nie większy ale brak miejsca...).Pyski rosną(zakupione u Fuljera na Słowacji-osobiście byłem po nie z moim kumplem-Super Malawistą)przy okazji podziękowania dla niego za okazaną pomoc!!!Na pewno to czyta i domyśla się .ze to o niego chodzi.Filtracja to kubełek Eheim,cyrkulator Aquael Circulator 2000 Professional-Powerhead z dużą gąbką oraz Tunze Nano Cleaner 3165.Kamole to serpentynit(okrzemki już ustępują miejsca glonom),piach kwarcowy 0,8-1,4.Co do obsady to Mpanga,Maingano oraz Msobo.W baniaku wszystko hula jak należy,parametry wody w porządku,pyski rosną i oby tak dalej.Myślę że niedługo wrzucę jakieś fotki...Pozdrawiam.

--

Jeszcze dodam ciekawostkę że już miała miejsce pierwsza inkubacja!!!

Mpangi bardzo młode ale najwidoczniej dobrze im w tej gromadce...

Opublikowano
Myślę że ten post tutaj dobrze pasuje.Początek mojego Malawi zaczął się ok.2 miesiące temu,oczywiście pochłonęła sporo kasy i czasu ale naprawdę warto!!!

Mam baniak 120x50x50(szkoda że nie większy ale brak miejsca...).Pyski rosną(zakupione u Fuljera na Słowacji-osobiście byłem po nie z moim kumplem-Super Malawistą)przy okazji podziękowania dla niego za okazaną pomoc!!!Na pewno to czyta i domyśla się .ze to o niego chodzi.Filtracja to kubełek Eheim,cyrkulator Aquael Circulator 2000 Professional-Powerhead z dużą gąbką oraz Tunze Nano Cleaner 3165.Kamole to serpentynit(okrzemki już ustępują miejsca glonom),piach kwarcowy 0,8-1,4.Co do obsady to Mpanga,Maingano oraz Msobo.W baniaku wszystko hula jak należy,parametry wody w porządku,pyski rosną i oby tak dalej.Myślę że niedługo wrzucę jakieś fotki...Pozdrawiam.

--

Jeszcze dodam ciekawostkę że już miała miejsce pierwsza inkubacja!!!

Mpangi bardzo młode ale najwidoczniej dobrze im w tej gromadce...

to jest klasyczny post z gatunku... kompletnie nie na temat :P:mrgreen:

rozumiem że nastąpił nieodparty pęd do podzielenia się swoim osiągnięciem i ok, ale odpowiedziałbyś chociaż koledze na pytania... ;)

--

I teraz kilka pytań:

1. czy muszę koniecznie dawać starter do filtra (jeśli tak to jaki polecacie)?

2. jakie obsady proponujecie z grupy Mbuna?

3. ile czasu ma dojrzewać zbiornik aby na 100% mieć pewność że jest ok!?

4. Wszelkie rady dodatkowe sugestie mile widziane i z góry dziękuje za odpowiedzi i podpowiedzi!

1. prodibio biodigest 1 ampułka - najszybszy najskuteczniejszy - dostepny na allegro na ampułki

2. proponuję którąś z tych podwieszonych w wątku o propozycjach obsad z działu obsady, chyba że podoba Ci się jakiś konkretny gatunek to można do niego cos dobrać odpowiedniego - ale to Tobie się ma podobać, więc gotowca ode mnie nie usłyszysz

3. 40 dni z nieprzerwanie chodzącymi filtrami, światłem w stałych porach itp..

4. nie ma sprawy :P

• Dziękuję 1
Opublikowano

Makok,główny wątek tego właśnie działu to...Początek przygody z Malawi.Zgadza się?

Niejednokrotnie w jednym dziale dyskusja przenosi się na inny,podobny wątek.

Natomiast w moim przypadku post ten nie daje odpowiedzi ale znajduje się w odpowiednim,właściwym dziale...

Opublikowano

tylko się nie stresuj chłodnica, nie miałem zamiaru zniechęcić Cię do forum ani nic z tych rzeczy - zaraz Ci moderator wydzieli, a naszą paplaninę o strusiach usunie i będziesz miał własny wątek - poczekaj chwilę

Opublikowano

:D do stresów to mi świetlne lata...

W tym dziale dyskutujcie do woli ;)

Chłodnica jak chcesz założyć temat o swoim akwa, to skopiuj pierwszego posta do odpowiedniego działu.

Eljot12

• Dziękuję 1