Skocz do zawartości

Start zbiornika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No3 było dość niskie zeszło poniżej 5 czyli bez tragedii. Mam jednego osobnika co się ociera notorycznie i 4-5 sporadycznie, to przez parametry czy może jakieś pasożyty?

Opublikowano
Jeśli nie robią tego wszystkie i często to nie masz się czym przejmować.

Zacytuję nabe , masz dość świeży zbiornik i z czasem wszystko się unormuje. Dla pewności sprawdź NH3/4

Opublikowano

Mam test na nh4, robiłem testy i wychodziło mi niewykrywalne lub znikoma ilość. Tyle sie naczytałem o tym ocieraniu że aż już panikunę :P

Jutro powtórzę testy i napisze co wyszło.

Ale od takiego stężenia nic się rybką nie stanie?

Opublikowano

Zle się określiłem nh4 napewno wychodziło zero a pisze znikoma ilość tak z niepewności co do testów bo od niedawna mam z takim czymś styczność, chociaż po pozytywnych opiniach co do testów firmy jbl myślę że są dokładne.

--

Testy wyszły następująco:

NO2- 0,1 niby troszkę ten róż wyblakł ale nadal jest ponad 0,05

NO3- 10 może mniej podobne kolory ale lepiej zawyżyć ;)

NH4- 0,05 takie mam minimum na skali ale kolor jest jaśniejszy niż na skali więc chyba będzie zero.

A może prodibio wlać bo więcej ryb zaczyna się ocierać nie notorycznie ale to jest chyba jakiś znak że coś im nie pasuje.

Sam już nie wiem czy coś jest faktycznie nie tak czy nie. Kilka sztuk sie ociera około 7 ale wiedać poprawę nie płoszą się a wrecz przeciwnie podpływają do szyby i czekają aż coś im wsypie, najwiekszy samiec próbuje zaciągnąć samice na tarło, ryby dostają ładnych kolorów. Jestem zdumiony że są takie małe a już nabierają koloru.

Czytałem też ze może to być wina karmy, podaję żywy pokarm ochotke oraz tropicala 4 pokarmy ( 3 w płatkach i spiruline w granulkach)

Skoro twierdzicie że stężenie NO2 w moim akwa nie jest zbyt wysokie to co jeszcze może być przyczyną ocierania się rybek?

Opublikowano
co jeszcze może być przyczyną ocierania się rybek?

Odpowiedź :

podaję żywy pokarm ochotke

Wyrzuć to pieroństwo jak najszybciej.Tyle pierwiastków co zawiera ochotka nie ma nawet tablica Mendelejewa...

• 1 miesiąc temu...