Skocz do zawartości

początek przygody z Malawi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mała modernizacja sprzętu!

Oświetlenie nocne 27 LED oswietlenie AQUA - LED akwarium REGULOWANE! (niebieskie)

Do wyposażenia dołączył filtr AQUAEL - TURBO 2000 - FILTR WEWNETRZNY (>350L) 2000l/h wkład ceramika + gąbka

w kubełku JBL zewnętrzny Cristalprofi e900 (900l/h) zamiast wkładów gąbkowych pojawiły 2 kosze ceramiki jeden kosz biokulki i jeden kosz gąbki zaś na samym wlocie małe kawałki waty.

Strumień wody z wewnętrznego ustawiłem na tylną ścianę i powiem, że osad który najszybciej tam się osadzał zaczął znikać.

Powiedzcie czy takie filtrowanie na moje 300l wystarczy?

Do kubełka dodałem JBL FILTERBOOST - BAKTERIE - BIOSTARTER zaś do wody TROPICAL BactoActive 30ml - BAKTERIE - BIOSTARTER.

Dzisiaj zmierzę parametry to napiszę coś o nich.

I jeszcze jedno: oba filtry są zamieszczone w tylnym prawym rogu akwa co wywołuje ruch wirowy wody czy tak jest dobrze?

Opublikowano

Filtracja wystarczająca ale czy ustawiłeś dobrze cyrkulację zobaczysz jak wpuścisz ryby:). Możesz też sypnąć odrobinę pokruszonych płatków i zobaczysz jak krążą.

Opublikowano

zapomniałem przepraszam o mieszkańcach: w akwa są 4 świderki bo naczytałem się o strefach beztlenowych w podłożu i się trochę przestraszyłem gdyż ciężko by było ruszać całe dno (rozumiecie kamienie ciężko by je było za każdym razem przestawiać) Wystarczą 4 szt? i czy jeśli jeszcze z 3 tygodnie nie będzie pysków to przeżyją?

Opublikowano
Wystarczą 4 szt? i czy jeśli jeszcze z 3 tygodnie nie będzie pysków to przeżyją?
No zobaczysz jak szybko się mnożą jak zdarzy ci się przekarmić ryby. 4 ślimaki zawsze sobie coś do zjedzenia znajdą.
Opublikowano
No zobaczysz jak szybko się mnożą jak zdarzy ci się przekarmić ryby. 4 ślimaki zawsze sobie coś do zjedzenia znajdą.

czyli w nowym akwa spokojnie przeżyją bez sypania czegokolwiek i zaczną się mnożyć do momentu wpuszczenia ryb? Zawsze rano widzę ślady ich wędrówek na piachu więc na razie dają radę!

Opublikowano

testy z dnia 29 XI

temp. - 26stC

pH - 8

KH - 6

GH - 7

NO2 - 0

NO3 - 10

dzisiaj testy:

temp. - 26stC

pH - 8

KH - 10