Skocz do zawartości

Okrzemki dopadły i mnie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie bardzo rozumiem w jaki sposób węgiel zniszczy florę bakteryjną?.

A co do ściśle określonego terminu, w którym okrzemki znikną to jak dla mnie te 1,5 tygodnia to zagadka, w ostatnio odpalanym zbiorniku miałem okrzemki prawie 6 miesięcy.

Opublikowano

Masz racje, może raczej chodziło mi o wyjałowienie zbiornika pod względem chemicznym. Co do tego 1,5 tygodnia to też mam wątpliwości, ale przecież to fachowiec, zdaniem którego nie należy czytać forum, bo piszą tam głupoty ;) Coż...każdy ma prawo tak uważac, a tym bardziej, jeśli ma się za wybitnego znawce.

Opublikowano
Masz racje, może raczej chodziło mi o wyjałowienie zbiornika pod względem chemicznym. Co do tego 1,5 tygodnia to też mam wątpliwości, ale przecież to fachowiec, zdaniem którego nie należy czytać forum, bo piszą tam głupoty ;) Coż...każdy ma prawo tak uważac, a tym bardziej, jeśli ma się za wybitnego znawce.
No cóż...mamy fachowców różnej maści;) Z jednym się zgodzę, oświetlenie ma wpływ na zanik okrzemków i pojawienie się glonów. Oczywiście wszystko w granicach zdrowego rozsądku, trzeba znaleźć "złoty środek". A co do tego wyjaławiania wody to proponuję trochę poczytać o działaniu węgla, np tutaj:

http://www.malawicichlidhomepage.com/mch%20polish/activated_carbon_polish.html

• Dziękuję 1
Opublikowano

Bardzo ciekawy artykuł. Szkoda, że nie wiedzialem wszystkiego o węglu, ale na naukę nigdy nie jest za późno. Serdeczne dzięki:)

Zamówiłem właśnie to cudo, z kilku postów wyżej.

Opublikowano
ale przecież to fachowiec, zdaniem którego nie należy czytać forum, bo piszą tam głupoty Coż...każdy ma prawo tak uważac, a tym bardziej, jeśli ma się za wybitnego znawce.

Wystarczy zerknąć na galerię i fotki aranżacji biotopu Malawii wykonanych przez firmę którą ten znawca reprezentuje ;)

• Lubię to 1
Opublikowano
w ostatnio odpalanym zbiorniku miałem okrzemki prawie 6 miesięcy.

To tak ja u mnie,pół roku i okrzemki maja się wyśmienicie :)

Koledzy z forum uspokoili mnie że to nie doświetlone akwarium w moim przypadku i tyle ,nic złego ,także się nie przejmuję.

Opublikowano

Ja się zastanawiam - po co Ty walczysz z tym okrzemkami?

Przecież one zawsze znikają, po różnym czasie, ale znikają. W jednym poście ze strony wcześniejszej wręcz zagroziłeś, że zlikwidujesz malawi jak walkę przegrasz. :mrgreen:

Gdzie zatem leży granica? miesiąc, trzy, sześć, rok?

Znam zbiorniki, gdzie woda ma dobre 4-6 lat, rosną tam wspaniałe dywany glonów, a jak wyglądały okrzemki właściciele wręcz zapomnieli...

Gdy zatem widzę Twoje miotanie się w tej wyimaginowanej walce, to jestem na prawdę rozbawiony. :mrgreen:

Bez urazy oczywiście, ale ktoś musiał to napisać.

Dla odmiany proponuję dozować sobie trochę więcej cierpliwości :P

...a akwarium zostawić w spokoju - to imho najlepszy lek na te glony :P

--

jeszcze napiszę coś o oświetleniu - akwaria na tym forum mają tendencję do bycia masakrycznie niedoświetlonymi... a malawiści w zdecydowanej większości uważają że niedoświetlone mają wyższe walory estetyczne...

pokażę Ci coś ..

tak wyglądalo moje pierwsze malawi po kilku zmianach dekoracji (tutaj nowe kamienie), oświetlone 150W HQI (baniak 120x50x40h):

data: 8 sty 2008

IMG_4294.JPG

a tak wygląda to samo akwa po miesiącu (doklejone tło i lekka modyfikacja układu kamieni)

data: 5 lut 2008

IMG_4461.jpg

widzisz jak ustępują zielonym w miesiąc? miejscami nawet czarnym - tam gdzie jest duża cyrkulacja ;)

Opublikowano

W moim przekonaniu światła mam dość i podoba mi się to, jak jest teraz. Zastanawiam sie tylko, czy dołożenie oświetlenia pomoże w walce z okrzemkami.

A czy brak mi cierpliwości...na pewno tak :) Nigdy nie miałem jej zbyt wiele i nie dotyczy to tylko akwarium. Ciężko nauczyć się tego, jak ma się obrzydliwą skorupę w zbiorniku i perspektywę kilku być może lat, zanim zniknie.

Każda krytyka jest wskazana, byle miał krytykujący mocne argumenty, a że Twój post jest właśnie taki, to wielkie dzięki za konstruktywne sypanie gromow na mą głowę :) Pozdrawiam

Opublikowano

Nikt Ci nie napisze, czy pójdą precz w miesiąc, dwa czy trzy. Dołożenie oświetlenia może przyspieszyć wypieranie przez zielone, lecz przydało by się jeszcze do tego wysokie no3 ;)

Cierpliwości...

Na dodatek powiem, że w moim 450l. nigdy nie uświadczyłem zielonego glona. Nigdy....

Na potwierdzenie :

http://www.klub-malawi.pl/index.php/galeria/?g2_itemId=119358

http://www.klub-malawi.pl/index.php/galeria/?g2_itemId=118582