Skocz do zawartości

Glon na szybach!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

1. Deep Green – Green Plant Phylogeny Research Coordination Group

2. Smith, A. R., K. M. Pryer, E. Schuettpelz, P. Korall, H. Schneider & P. G. Wolf. 2006. A classification for extant ferns. Taxon 55(3): 705–731.

3. Anatol Listowski: O rozwoju roślin. Warszawa: Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, 1970.

Streszczenie akwarystyczne w rodzaju poradników było dostępne tu:

http://www.jbl.de/en/fresh-water-aquarium-keeping-downloads/detail/1/freshwater-aquarium-keeping-downloads niestety nie widzę dokładnie tych broszur, które przeglądałem, są nowe wydania -Algen-was nun? Poprzedni był krótszy i dotyczył zwalczania alg.

No i jeszcze botanika czyli drzewo filogenetyczne, w którym Zielenice (Chlorophyta-polską nazwę wzięły od dominującej barwy chlorofilu a i b*-wiki) jest gałęzią rozwoju krasnorostów (Rhodophyta- zawiera oprócz chlorofilu (a i d)czerwoną fikoerytrynę i niebieską fikocyjaninę*-wiki) - dla ciekawości gałęzatka czy wątrobowiec stosowany w akwarystyce to też drzewo (gałąź) od krasnorostów.

Kolejne to książki dla gimnazjum- krasnorosty i zielenice jest jednym tematem średnio 13 godzin przypada na ten materiał. Jednym z pytań gimnazjalnym jest porównanie widm światła glonów i tak:

-glony mogą mieć kolory: zielony pochodzący od zielonego barwnika występującego u wszystkich glonów- chlorofilu- zielenice, brązowy- fukoksantyna- brunatnice, czerwony- fikoerytryna- krasnorosty (w tle), niebieski- fikoeyjamina i inne. Te barwniki wpływają na to jakie fale świetlne pochłaniają dane glony: zielenice (najpłycej)- czerwone, fale długie, brunatnice (głębiej) i krasnorosty (najgłębiej)- kolejno żółte, zielone i niebieskie.

Podejrzewam aarset, że przyjąłeś iż krasnorost i zielenice potraktowałem jako jeden "typ" tylko w innym wieku ale chodzi o jeden genom (chyba tak to się klasyfikuje), a różnica wynika od źródła osadzenia glonu i widma jakie odbiera, pozostaje kwestia czy ewoluuje w kolejne stadium czy też nie (nie będzie miał warunków). Tak ja to rozumiem.

ps. nie genom a gromada-sprawdziłem

• Dziękuję 2
Opublikowano
pozostaje kwestia czy ewoluuje w kolejne stadium czy też nie (nie będzie miał warunków)

W akwarium są zarodniki różnch glonów a jakie się rozwiną to już zależy od panujących warunków. Czasami w akwarium jeden glon może wyprzeć drugiego ale nigdy ewoluować.

Opublikowano

Podejrzewam aarset, że przyjąłeś iż krasnorost i zielenice potraktowałem jako jeden "typ" tylko w innym wieku ale chodzi o jeden genom (chyba tak to się klasyfikuje), a różnica wynika od źródła osadzenia glonu i widma jakie odbiera, pozostaje kwestia czy ewoluuje w kolejne stadium czy też nie (nie będzie miał warunków). Tak ja to rozumiem.

ps. nie genom a gromada-sprawdziłem

Właśnie. Piszmy zatem jasno i wyraźnie bez używania "skrótów myślowych". Ta wiedza zostaje, czytają to inni i później jest to powielane.