Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Demasoni są prawie idealne :) B. ladne, nieduże, mogą tworzyć większe grupy w akwa. Tyle, że brak u nich dymorfizmu... Kiedyś wzdrygałem się przed myślą o standardowym, oklepanym saulosi, ale teraz zaczynam na niego spoglądać z zainteresowaniem.

Problem z saulosi to jednak raporty, że w zestawieniu z hongi saulosi są po prostu zbyt zdominowane by pokazać pełnię barw. Obawiać się tego, czy to mity?

Co innego z niewielkich gatunków, roślino/wszystkożernych, z zaznaczonym dymorfizmem (żółte/jasne samiczki)?

Opublikowano

Hongi nie jest az tak wysoce agresywny , ja raczej bym zaliczyl go do ryby srednioagresywnej miedzygatunkowo i agresywnej wewnatrz ale tez nie tak wysoce jak auratus.Reasumujac na saulosi nie powinien zwracac duzej uwagi przy jednym samcu hongi saulosi tez obierze sobie rewir i wybarwi sie, a kto wie moze trafisz taki egzemplasz ze to saulosi bedzie dominantem:)

p.s a moze m.interuptus? ten se nie da w kasze dmuchac a i oklepany nie jest.

Opublikowano

Biorąc pod uwagę litraż i jako bazowy gatunek hongi, to z pewnością postawiłbym na 2 gatunki maksymalnie, przy czym hongi powinien być dominantem w akwarium, dla tego, że jeśli będzie zdominowany to nie pokaże ani swoich barw, ani swego zachowania. Połączenie z auratusem, moim zdaniem jest wysoce ryzykowne (oba gat. mocno terytorialne i agresywne), ale tak na prawdę nie sprawdzone do końca, z magungą może i by było bardziej spokojne, lecz zbiornik wydaje się troszkę za mały. Z demasoni lub saulosi, byłoby najrosądniejsze rozwiązanie, natomiast najciekawiej z interruptusem:)

Opublikowano

Marcin dziekuje za odpowiedz i porade odnosnie Msobo. Bede jej szukal, bo podoba mi sie odrobine bardziej niz saulosi. Byloby idealnie dostac m. msobo - pytanie jednak gdzie? Ogolnie jestem mobilny i mozliwe byloby dla mnie kupic ryby albo w okolicach Krakowa, albo Wroclaw, Poznan lub Wielkopolska. Jesli ktos wie gdzie - prosilbym o info. Najbardziej pasowalby mi Wroclaw jednak.

Po drugie mam zagwozdke: zmienia mi sie troche plan wizyty w PL i moze byc tak, ze hongi bede musial trzymac przez tydzien w jakims prowizorycznym zbiorniku, a dopiero potem zabrac do siebie do akwa. Pytanie teraz jak to zrobic najlepiej: mysle o duzym wiadrze (oczywiscie nowym, czystym) i pompie Aquael Circulator 2000 (potrzebuje jej do duzego akwa). Tylko ze ta pompa zrobi w takim wiadrze/pojemniku wirowke. Plus problem oczywiscie, bo ryby tydzien bylyby bez docelowego oswietlenia... Plus problem z karmieniem - niewiele by dostawaly (chodzi o transport potem 15h w workach), ale dla maluchow taka glodowka to nic dobrego na pewno.

Troszke sie to skomplikowane zrobilo, a rozwiazanie musze znalezc, bo Hongi juz zamowione i do odebrania w Wieliczce. Z gory dzieki za podpowiedzi jak to sensownie logistycznie rozwiazac.

pozdrawiam i dzieki wszystkim za porady.

Romek

Opublikowano

Tydzień to długo, trzeba już pomyśleć o częstej podmianie tej wody albo filtracji bio. Małe ryby, duże wiadro.. mogłoby się udać ale zawsze to stres.