Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam w obecnej chwili taka sytuacje w baniaku, że moj filtr jest troche za mały i nie wyrabia z przerabia tej całej produkcji ryb...

Wielkszego lub drugiego kubła nie zamierzam kupowac ale mam zainstalowane pudełko przelewowe i moge w szafce zamontować sumpa.

Niestety bez wiekszych przerobek nie dam razy zamontowac zbiornika wiekszego niz 35x30x35-40...

Czy myslicie, ze w ogole montowanie takiego małego sumpa ma sens? Ale taki prawdziwy sens, a nie cos w stylu, że "na pewno nie zaszkodzi"...

Drugim pomyslem który mam (ale niestety nie do zrealizowania od zaraz) jest dostawienie ZA akwarium (150x50x50) zbiornika (150x10x50) ktory pelnił by funkcje sumpa. W tym wypadku nie mam wątpliwości, ze litraż jest wystarczający zastanawia mnie jednak czy maleńka szerokość - 10cm, moze powodować jakieś problemy.

Opublikowano

nom. dokladnie nie wiem ile bo testy mam stare jak swiat i dokladnie nic nie pokazuja. Ale widze po ilosci glonow, ze jest tego znacznie za duzo...

Z reszta to sie pokrywa z moja checia pozbycia sie kubelka na rzecz sumpa.

Opublikowano

ten baniak za akwarium to porażka... będziesz musiał to odmulić, to cię krew zaleje... że o wsadzeniu ręki nie wspomnę - nawet nie chodzi o to że głębokie i wąskie, ale przedewszystkim będziesz się musiał nachylić całym cialem nad baniakiem żeby tam rękę wsadzić, a to może być groźne - odrobina nieuwagi i klops...

co do sumpa to mialem sump 25l w akwa 240l i złoże było dość pokaźne jak na takie akwa, jedynie jedno było problemem, mianowicie parowanie wody - mimo zakrytego baniaka sump pełniący zarazem funkcję komory pompy, bardzo szybko opróżniał się z wody... jako że cokolwiek wyparuje z takiego układu, skądkolwiek, to poziom wody spada zawsze tylko w komorze pompy...

ponadto musisz policzyć ile Twoja pompa podnosi wody ponad grzebień pudełka - czyli ile w razie spadku napięcia zleje się do sumpa - mały sump to ryzyko ze woda ta się nie zmieści...

proponuję wziąć wyrzynarkę i wyrżnąć w szafce jedną płytę tak żeby zostały 2 nogi i połowa płyty u góry - wtedy będziesz mógł skleic sumpa na dole w szafce, bo szyby przełożysz - będziesz go wtedy miał na dwie komory szafki i i da radę... jakbyś miał problem z przełożeniem szkła na dno sumpa to podziel tafle na dwa kawałki i sklej w szafce... długie szyby jako węższe od dna wejdą... imho to lepsze niż za mały sump...

Opublikowano

Przy tak małej obsadzie i filtrze kubełkowym masz w akwarium NO2 ?

Przy takiej ilości ryb w tym akwarium to filtr wewnętrzny z odpowiednią gąbką powinien dać radę.

Sprawdź innymi testami poziom NO2 .

Jeżeli chcesz nową filtrację to może panel filtracyjny ?

(masz miejsce obok akwarium ?)

Opublikowano

Pompa jest bardzo slaba. To maly eheim robiacy 5l/min.

Nie ma opcji aby aby byl w stanie zagrozic zalaniem... :]

Juz to zreszta sprawdzilem w ukladzie testowym.

Jesli zas chodzi o sump za akwarium to myslalem o zrobieniu wylacznie biologii w takim sumpie. Mechanika byla by gdzie indziej.

Media zas chcialem umiescic w koszykach aby mozna bylo latwo je wyciagnac.

Opublikowano

i tak będzie Ci się zbierał detrytus z czasem, czy będziesz to miał za watą, czy nie... wziąłbym to pod uwagę....

natomiast pompka ta imho za słaba do sumpa pod akwa