Jump to content

W dalszym ciądu problemy z NO2 i NO3

bidzi

Recommended Posts

Witam. Jak w temacie mam w dalszym ciągu problemy ze zbiciem NO2 i NO3 w swoim akwa. NO2 utrzymuje sie nadal na poziomie 0.3 mg/l trochę spadło NO3 do 30 mg/l. Zakupiłem wkłady do filtra które mają to absorbować ale jakos znacznych zmian nie zauważyłem. Do filtra dodałem ABSORBEX micro oraz wkład ze żwirku amonowego. Dodaje również nitrivec-a. Czy są inne sposoby aby zbić te parametry? Z rybami generalnie nic złego się nie dzieje, tak mi się wydaje. Pozdrawiam.

Jeśli chodzi o NO3,to naprawdę daleko szukać nie musiałeś,masz topic zaraz obok.A jeżeli masz NO2 na takim poziomie,to chyba znaczy że masz niedojrzały filtr.Dziwne tylko,że masz w akwa ryby.Wpuśziłeś je do akwa z takimi parametrami czy zmieniły Ci się po jakimś czasie?

zmieniły mi się. Wcześniej było dobrze. Pozbyłem się nawet paru rybek i mniej karmię. Może trzeba trochę czasu? Sam nie wiem. Może te wkłady jeszcze nie dają efektu i musi minąć trochę czasu?

O niewłaściwych parametrach było kilka razy w ostatnim czasie:

http://forum.klub-malawi.pl/viewtopic.php?t=952

Tam masz sprawę wyjaśnioną. Takie problemy zazwyczaj biorą się z niezbyt odpowiedniej interpretacji cyklu azotowego, a właściwie procesu dojrzewania akwarium. Samo zostawienie wody na 2, 3, czy nawet 8 tygodni niewiele da. Akwa jak nie było wystarczająco dojrzałe do wpuszczenia ryb, tak nie będzie. Lanie biostarterów i czekanie też na niewiele się zda. Żeby cały cykl ruszył potrzebne są jakieś zanieczyszczenia, które spowodują rozrost flory bakteryjnej. Bez tych zanieczyszczeń ilość bakterii nitryfikacyjnych będzie bardzo mała i na pewno niewystarczająca, żeby "obsłużyć" całą obsadę, złożoną z kilkunasty bardzo brudzących ryb. Zaryzykowałbym nawet stwierdzenie, że dobrze jest zacząć wpuszczać ryby już kilka dni po zalaniu akwarium, jednak należy zachować kilka bardzo ważnych środków ostrożności.

Przede wszystkim nie można wpuścić całej obsady na raz. Wprowadzenie kilku sztuk młodych ryb do akwarium na pewno nie spowoduje dużego skoku związków azotowych, ale powoli zacznie dostarczać bakteriom niezbędnych do życia NH3/NH4. Akwarium ma stopniowo dojrzewać do coraz większej ilości ryb, a więc również zanieczyszczeń. Na pewno stopniowe wprowadzanie obsady od pierwszych dni (kiedy już będziemy przekonani, że chemicznie i fizycznie woda jest ok), spowoduje szybsze dojrzenie zbiornika, niż wpuszczenie całej obsady po 2 miesiącach.

Podejrzewam, że można by też po prostu nasiusiać,

ale ja jednak polecam użycie ryb startowych, u mnie

się to pięknie sprawdziło. Konkretnie welonki, i na masie

najbardziej bylejakiego pokarmu (ergo dużo kupki).

Dojrzewanie akwarium miałem wzorcowe, mógłbym

sobie wykresy rysować, jakie jak tu:

http://fins.actwin.com/mirror/begin-cycling.html

Jeden probem tylko - część welonek miałem tak zmutowaną,

że nie umiały pływać inaczej, niż do przodu, i musiałem

je co chwila wydłubywać z dekoracji przygotowanych

dla mbuny. Nawet pamiętam, że tu na forum się

stresowałem, co będzie, jak mi się mbuna zablokuje.

Okazało się to, zgodnie z zapewnieniami forumowiczy,

niemożliwe :-)

milc