Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie!:)

mam pytanko na temat wkładów do filtra zewnętrznego ponieważ dostałem od w prezencie filtr zewnętrzny z pustymi koszykami i teraz nie wiem jakie wkłady kupić żeby była jak najlepsza filtracja biologiczna.Proszę napiszcie czy ceramika czy węgiel ,czy trzy rodzaje czy tylko jeden rodzaj proszę o rady dzięki z góry

Opublikowano

W pierwszym koszu przydałaby się jakaś gąbka na zabezpieczenie dolnych mediów. 2 pozostałe kosze standardowo wypełnij porowatą ceramiką, a pre filtr zastosuj tylko jeżeli jest to mało wydajny filtr i wtedy można cały zasypać ceramiką, a gąbkę u wejścia sobie odpuścić.

Węgiel jest zbędny.

--

Sorry, moja pomyłka eljot:), już poprawiam.

• Dziękuję 1
Opublikowano
a pre filtr zastosuj tylko jeżeli jest to wydajny filtr
Prefiltr stosuj zwłaszcza jeśli to mało wydajny filtr, łatwiej czyścić prefiltr (robię to przy cotygodniowej podmianie) niż kubeł.
  • Dziękuję 1
Opublikowano

Panowie i panie proszę mi powiedzieć co to jest ten prefiltr i kiedy się go stosuje ponieważ nie jestem jakimś wirtuozem akwarystyki a nie dawno zacząłem sie tym bawić i nie wszystko wiem:( dzieki za wyrozumiałość:)

Opublikowano

To zwykła gęsta gąbka naciągana na rurę ssąca od kubełka(filtra zewnętrznego).Zapobiega to zaciąganiu odchodów, dzięki czemu nie zamula się złoże biologiczne w filtrze.

Opublikowano
To zwykła gęsta gąbka naciągana na rurę ssąca od kubełka(filtra zewnętrznego).Zapobiega to zaciąganiu odchodów, dzięki czemu nie zamula się złoże biologiczne w filtrze.

oki Dzikuje Perez bardzo ,kolejna dobra lekcja która na pewno sie przyda