Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jestem tu od niedawna więc jak coś wypale to się nie śmiejcie !

Mam akwarium 200 l od 2 lat . Od 2 miesięcy pyszczaki. Chcę zmienić teraz na zbiornik 170 x 50 x 50 . Mam teraz dylemat jaką filtracje stworzyć. Chciałem od gościa kupić zestaw i zaproponował mi do tego sumpa ( że inna filtracja nie da rady) . Wszystko fajnie, ale cena mnie powaliła . Znalazłem rozwiązanie Jima . Jak się to spisuje w porównaniu do tradycyjnych kubełków i np. sumpa ?

Opublikowano

akwarystyka nie jest tanim hobby, nie wiem jaką cenę ci zaproponował za sumpa, ale już ceny kubełków możesz sobie porównać. U mnie kubełek daje radę w większym akwarium. Nie zdziwię się że gość chciał cię naciągnąć na swojego sumpa :)

Opublikowano

tombud: powiem tak - w filtracji narurowej w sumie chodzi o "grzebanie", bo z taniością to raczej mało ma wspólnego :)

eliot: to taki czerwony gupik dyrektor - reszta udaje, że go nie widzi; samica poległa po 2 minutach.

Opublikowano

sump z pompą i wkładami 1450 zł + 400 zł stelaż stalowy do szafki bo nie ma przegród wtedy to wychodzi razem 1850 zł . Akwarium z szafką i pokrywą 2100 zł i dowóz z podłączeniem z podłączniem 400 zł. Wyszło 4350 zł , więc postanowiłem że zrobie sobie wszystko sam . Szkło tylko zamówie lub kolega z forum do do sprzedania 160 x 50 x 50 . Szafke pomoże mi zrobić znajomy stolarz . Pozostaje sprawa filtracji ?

Opublikowano

Chciałem kupić w firmie www.argusakwarystyka.pl zestaw . Akwarium mam w pokoju gościnnym i podobał mi się wygląd całości i mojej żonie także . Standard 150 x 50 x 50 z pokrywą i szafką kosztuje u nich 1600 albo 1700 zł, ale że pytałem o 170 cm długości to 25 % dopłaty.Jeszcze dla mnie do przełknięcia , ale koszt tej filtracji mnie powalił , więc pierwsze co trafiłem tutaj.

--

Filtracje twojej budowy Jim jestem w stanie zrobić sobie sam. Widziałem na zdjęciach i mi się podoba. Chciałem tylko wiedzieć jak to sie ma do kubełka , sumpa , panela wewnątrz akwarium.?

Opublikowano

Mam 170x70x60. Grundfos 25-50, 2 szeregowo klosze z gąbkami, 1 klosz z fbf. Wszystko ładnie ogarnia taki zestaw. Wkładów filtracyjnych minimum.Sump zupełnie niekonieczny.

Opublikowano

Filtracje twojej budowy Jim jestem w stanie zrobić sobie sam. Widziałem na zdjęciach i mi się podoba. Chciałem tylko wiedzieć jak to sie ma do kubełka , sumpa , panela wewnątrz akwarium.?