Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

nieźle..

piszesz tutaj cyt.niezależny pobór wody z powierzchni i częściowo środka zbiornika--- jak masz jakieś foty to dorzuć . Rozumiem ,że za pompą jest trójnik do którego splywa woda ze skimera ---opisz dokladnie bo jest to ciekawy pomysł. Moja zona ciągle mi marudzi o plumkanie ;)

Opublikowano

https://picasaweb.google.com/lh/photo/6vBqgv5l-rg8jvONP4VE_uKBj-T4p47l4q-5-SlJHig?feat=directlink

za skimerem jest rura z dziurką ssąca z dna - główna filtracja.

Trójnik jest przed pompą => trzy równoległe filtry, z czego jeden ze skimerem.

Zawór pod pompą na poprzedniej fotce aktualnie służy do regulacji przepływu przez skimer, czyli ustawienia ciszy.

Opublikowano

super projekt

akwarium masz robiony na zamówienie czy kupiony w sklepie ? pytam bo sam w niedługim czasie będę powiększał swój narożnikowy i z tego co widzę największe jakie są to 107X107 w sklepach

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Mam pytanie do autora, czy dwa korpusy z ceramiką przy tej pojemności akwarium dają radę? Ile weszło do nich ceramiki?

Pytam, gdyż zastanawiam co wybrać, FBF czy ceramikę....

Opublikowano

Znalazłem informację, że w jeden korpus wchodzi 2l, w przypadku Matrixa to wydatek ok130zł.

Niby o 130zł drożej niż FBF, ale zyskuje się bardzo prosty układ filtracji mech. + biolog.

Szeregowo:

100um-pompa-50um-matrix

Tylko czy woda przez złoże nie będzie za szybko przepływać?

Opublikowano

Możesz zrobić obejście, tzn. za 50um dać trójnik i regulować przepływ zaworem.

Jest trochę z tym zabawy, bo gdy wkłady się zabrudzą, trzeba będzie bardziej otworzyć przepływ przez bio.

Dlatego zrezygnowałem z połączeniem filtracji bio i mech na pompie c.o. wolę jednak kubełek jako biologa ;)