zolwik Opublikowano 22 Października 2011 #1 Opublikowano 22 Października 2011 Witam po długiej przerwie witam ponownie i nie krzyczcie na mnie , bo staram się czytam i robię pozytywne zmiany .Lecz jeszcze parę pytań Tak więc: Zbiornik 150x50x50 Filtr HW 302 (chiński kubeł) Mam jeszcze jeden potrzebny będzie wrzucić go ?( tetratec in 100lpus) Grzała 200W elite (wyrabia ale myślę nad zmianą bo często się włącza) Oświetlenie 2x36w Obsada: - 1+2 labidochromis caeruleus yellow (kilka młodych) - 1+1 aulonocara calico - 1+2 pseudotropheus demasoni - 1+1 zbrojnik niebieski Testy ph 7,5 No3 80 No i trochę zieleni lecz nie długo bo intensywnie się nią zajmują Proszę o porady i czy mogę ew coś dorzucić
eljot Opublikowano 22 Października 2011 #2 Opublikowano 22 Października 2011 Zmienić Demasoni (totalnie nie ta dieta) na jakiegoś niebieskiego mięsożercę.
zolwik Opublikowano 22 Października 2011 Autor #3 Opublikowano 22 Października 2011 Ale z tego co wyczytałem to : labidochromis caeruleus yellow / wszystkożerne aulonocara calico / nie mogę znaleźć pseudotropheus demasoni /roślinożerne Ps. zapomniałem dodać co podaje do papu płatki dla malawi i spiruline to jest ok. Jakie proponujesz (mam jeszcze małe w kotniku copadichromis borleyi kadango do oddania bo mało atrakcyjne)?
eljot Opublikowano 22 Października 2011 #4 Opublikowano 22 Października 2011 Yello to robalożerca podobnie jak Aulona i łączenie ich ze stricte roślinożercą jakim jest demonek, uwierz mi nie jest dobre. Na pokarmach które używasz, kiepsko się rozwiną Aulonki i Yello dla nich to powinien być tylko dodatek. Borleyi to piekna ryba jak podrośnie ale rośnie zbyt duży. Zamiast demasoni, proponuję dodać któregoś Sciaenochromis'a w układzie 1+2 i np. Aulonocara maylandi w podobnym układzie (tylko nie wiem czy nie będzie się krzyżować z Calico bo to już krzyżówka?)
aarset Opublikowano 22 Października 2011 #5 Opublikowano 22 Października 2011 No i jeszcze przydałoby się podmienić wodę. NO3 na poziomie 80mg/l to zbyt dużo.
zolwik Opublikowano 22 Października 2011 Autor #6 Opublikowano 22 Października 2011 Na pokarmach które używasz, kiepsko się rozwiną Aulonki i Yello dla nich to powinien być tylko dodatek. Co proponujesz ? No i jeszcze przydałoby się podmienić wodę. NO3 na poziomie 80mg/l to zbyt dużo. Wiem walczę z tym i to pomiar przed podmianą .
eljot Opublikowano 22 Października 2011 #7 Opublikowano 22 Października 2011 Cytat: Zamieszczone przez eljot12 Zobacz posta Na pokarmach które używasz, kiepsko się rozwiną Aulonki i Yello dla nich to powinien być tylko dodatek. Co proponujesz ? Dainichi ultima krill , corol fx; Nature food premium cichlid; hikari cichlid gold. Tylko pamiętaj że na tych pokarmach demonek za długo nie pociągnie więc najpierw go oddaj.
jan333 Opublikowano 22 Października 2011 #8 Opublikowano 22 Października 2011 Jeśli mogę ci coś doradzić to pozbądź się demasoni i zbrojników i dodaj 2 gatunki w proporcjach 1+2 np. Sciaenochromis fryeri Lethrinops Sp "Red cap" Placidochromis electra Możesz znaleźć wiele innych. Nie łącz 2 gatunków aulonocar bo będziesz miał krzyżówki. A co do pokarmów to popieram sugestie eljota z tym, że hikari gold jest najgorszy jeśli chodzi o jakość. No chyba, że wolisz mbune , bo ja akurat nie:)
nabe Opublikowano 22 Października 2011 #9 Opublikowano 22 Października 2011 Gdzie tam z lethrinopsami a tymbardziej placidochromis do takiego akwarium? Te ryby rosną za duże. Jan, nie udzielaj takich nieprzemyślanych rad.
jan333 Opublikowano 22 Października 2011 #10 Opublikowano 22 Października 2011 Zarówno Lethrinops Sp "Red cap" jak i Placidochromis electra rosną mniejsze niż Sciaenochromis fryeri. Ten gatunek Lethrinopsa do około 12cm (góra 14) a electra do 15-16cm. Nie pisałem nic o innych Lethrinopsach czy placidochromisach które rosną do 18 czy 20 i więcej cm:) Electra wprawdzie jest dosyć ruchliwa ale 150cm dł. całkowicie jej wystarcza. I dodam jeszcze, że są to jak najbardziej przemyślane a nawet więcej bo wypróbowane przeze mnie rady. Miałem lub jeszcze mam wszystkie z wymienionych gatunków przez kilka lat.Opieram się więc nie tylko na wiedzy książkowej ale i na praktyce:) Ciekaw jestem czy ty miałeś te ryby nabe ?
Rekomendowane odpowiedzi