Ajgor131 Opublikowano 15 Października 2011 #21 Opublikowano 15 Października 2011 Chodzi mi o to co jest opisane w tym artykule: http://malawi.pl/index1p.html w cześci "Planowanie obsady".Jak możesz to przeczytaj i napisz mi jak to jest w praktyce,bo ja nadal czekam na swoje rybe,więc moja wiedza jest teoretyczna.Byłbym wdzięczny za uwagi co do tego artykułu.
eljot Opublikowano 15 Października 2011 #22 Opublikowano 15 Października 2011 Ten artykuł jest ok, większość z nas uważa że min. to 15 l na rybę więc 10 (mówimy o litrach wody netto) dla małej mbuny (do 10 cm) można nazwać "kontrolowanym" bo w miarę będziesz w stanie nad tym zapanować (ilość ryb i parametry wody). My raczej polegamy na odpowiednim doborze gatunków niż ilości ryb, bo uwierz przeliczniki i statystyka w przypadku tych ryb na niewiele się zdają IMHO bardzo wiele zależy od cech osobowych danej sztuki (to ryby z charakterem ).
Ajgor131 Opublikowano 15 Października 2011 #23 Opublikowano 15 Października 2011 To już teraz wiesz o co mi chodziło pisząc,że jest różnica czy rybki maja 20l/szt. czy 15l/szt.Czyli miałem racje z tym kontrolowanym przerybieniem,tylko nie pamiętałem gdzie to czytałem,więc tłumaczyłem po swojemu zanim znalazłem gdzie to było. To ,że zalezy od danego osobnika to dobrze wiem,rybki hoduje już kilkanaście lat ale dopiero teraz przyszedł czas na Malawi jako nastepne akwarium,człowiek się rozwija hehe. Co do doboru gatunków to wiem ,że u tych rybek to podstawa.
eljot Opublikowano 15 Października 2011 #24 Opublikowano 15 Października 2011 No wiesz ale to się ma nijak do 30 sztuk w 200l
Ajgor131 Opublikowano 15 Października 2011 #25 Opublikowano 15 Października 2011 Jak już mówiłem nie pisałem nic o określonej liczbie szt.,a o tym ,że sprzedawca miał racje jakie są sposoby na próbe zmniejszenia agresji w akwarium.Sam sposób sprzedawca podał właściwy.
eljot Opublikowano 15 Października 2011 #26 Opublikowano 15 Października 2011 Sam sposób sprzedawca podał właściwy. Tylko sposób realizacji trochę się rozjechał Jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach
Ajgor131 Opublikowano 15 Października 2011 #27 Opublikowano 15 Października 2011 To swoją drogą ale nikt z nas nie jest głupi i każdy wie na czym głównie zależy większości sprzedawców-na liczbie sprzedanych ryb. Od doboru liczby i gatunku są ksiązki,fora,artykuły,pomoc innych akwarystów.
eljot Opublikowano 15 Października 2011 #28 Opublikowano 15 Października 2011 To swoją drogą ale nikt z nas nie jest głupi i każdy wie na czym głównie zależy większości sprzedawców-na liczbie sprzedanych ryb Oj nie ujmując nikomu ale wystarczy poprzeglądać forum
Ajgor131 Opublikowano 15 Października 2011 #29 Opublikowano 15 Października 2011 Toż wystarczy poszukać trochę w różnych źródłach i na pewno chociaż jakiś zaczep się znajdzie ,a resztę ludzie pomogą. P.S.eljot12 - odpisz na pw jak masz trochę czasu, dzięki.
Magik88 Opublikowano 16 Października 2011 Autor #30 Opublikowano 16 Października 2011 mowicie ze ryby dorosna i zaczna sie bic, miałem 12 ryb czyli prawie 20l na łeb i co sie działo? co tydzien jakas ryba byla jedna noga w grobie. Nie chce ogladac jak sie tłuką te ryby i zdecydowałem kupic saulosi 2 samce, 6 samic. bede mial je we wtorek. Pytanie mam tylko jeszcze jedno, gdyby ktos mial ochote mi pomoc. Chodzi o to ze w piątek zrobiłem restart wyczyscilem piasek i szyby poniewaz mialem niezidentyfikowane zjawisko na szybie. zdolalem uratowac 112 litrów wody czyli prawie drugie tyle dolałem. Nic nie bedzie rybom? tyle "czystej" wody? pH w normie mierzyłem.
Rekomendowane odpowiedzi