kasiamalpa Opublikowano 12 Października 2011 #1 Opublikowano 12 Października 2011 na wstępie WITAM na forum. i żeby nie nudzić.... od razu zapytam jak w tytułe, przymierzam sie do malawi o wymiarach,100 dł,30 wys.20 głęb,takie wymiary z powodu naściennego baniaka.Ribu myślę o 1 gatunku,max 5 szt.ALE czy jest sens zaczynać z takim baniakiem zabawe z malawi?
nabe Opublikowano 12 Października 2011 #2 Opublikowano 12 Października 2011 Nie, w zbiorniku o takich wymiarach nie ma większego sensu trzymać pyszczaków. Chyba,że posłużyłby jako kotnik.Ale taki jamnik mógłby ewentualnie stać sie domem dla grupy tanganikańsich muszlowców.
kasiamalpa Opublikowano 12 Października 2011 Autor #3 Opublikowano 12 Października 2011 Nie, w zbiorniku o takich wymiarach nie ma większego sensu trzymać pyszczaków. Chyba,że posłużyłby jako kotnik.Ale taki jamnik mógłby ewentualnie stać sie domem dla grupy tanganikańsich muszlowców. dzieki za szybką odp. i -- hej,spać nie mogę przez te rybki....co ich nie mam ...a takie akwa?160szer x55wys x15głeb na te 5 rybek?
eljot Opublikowano 12 Października 2011 #4 Opublikowano 12 Października 2011 Jak głębokość będzie 30 to ok. te ryby muszą mieć miejsce aby zawrócić
kasiamalpa Opublikowano 12 Października 2011 Autor #5 Opublikowano 12 Października 2011 nawet jak rybki bedą max 4-5 cm?obiecuję,że jak mi urosną ponad 5 cm to bedę rozdawała :)za free i znów brała młode.Strasznie mi te 30cm głębokości nie na rękę ....
eljot Opublikowano 12 Października 2011 #6 Opublikowano 12 Października 2011 Ale 4-5 cm to one będą miały przez kilka miesięcy i takie maluchy nawet nie będą wybarwione IMHO nie widzę sensu. Przemyśl propozycję nabe, muszlowce z Tangi to naprawdę bardzo ciekawe ryby.
nabe Opublikowano 12 Października 2011 #7 Opublikowano 12 Października 2011 Nie ma sensu licytować się czy 20 czy 15 cm szerokości. Zamiast upierać się przy akwarium zawieszonym na ścianie postaw sprawę tak: dobro zwierzaków czy (wątpliwe) wrażenia estetyczne.
kasiamalpa Opublikowano 12 Października 2011 Autor #8 Opublikowano 12 Października 2011 myślałam,że jakis kompromis wypracujemy wspólnie :)a nie albo , albo... Rozejrzałam sie po mieszkaniu,no jedyne miejsce i gdzie mogę umieścić akwa to ta MOJA ściana i parapety ( a to wg mnie fuj miejsce).Wolnostojące chciałabym jakoś ominać.Lubie jak najmniejszą ilość rzeczy w koło siebie...stąd chyba moje "napalenie" na malawi na ścianie właśnie.
Perez666 Opublikowano 12 Października 2011 #9 Opublikowano 12 Października 2011 Dla pyszczaków liczy się powierzchnia dna.Absolutne minimum to 40cm. Starajmy się im zapewnić jak najlepsze warunki, a przy 15cm głębi tego na pewno nie otrzymają. Przemyśl to na spokojnie, chyba nie chcesz by czuły się jak szprotki w puszcze...
kasiamalpa Opublikowano 12 Października 2011 Autor #10 Opublikowano 12 Października 2011 przemyślę ...w sumie to juz nawet wiem co zrobię ,będzie wilk syty i rybka cała jak tylko ogarnę się z pomysłem,odezwę się pochwalić albo zebrać baty. pozdro.
Rekomendowane odpowiedzi