Skocz do zawartości

zakładanie akwarium 450l

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Labidochromis Mbamba

Labidochromis Caeruleus "yellow"

Aulonocara Mamelela

Cynotilapia Pulpican

Bardzo miła obsługa oraz duże doświadczenie.

Sorry, ale jak by było owe doświadczenie to na pewno nie miałbyś w tej obsadzie Aulony...

Szkoda ryby, a przy tej obsadzie nie będzie miała życia...

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

No i mam pierwszy problem z rybami, mianowicie od tygodnia sa bardzo płochliwe i praktycznie przez cały czas siedza w kryjówkach. Szególnie po podmianie i odmulaniu. Parametry wody w normie. Co może byż przyczyna takiego zachowania?

Opublikowano

Co to znaczy parametry w normie ? Jakie masz no2, no3. Jakie no3 wody wodociągowej. A może to po prostu stres ? Kiedy to się zaczęło ? Nie przestawiałeś dekoracji, nie odławiałeś ryb ?

Napisz coś więcej.

Opublikowano

Ph 8 KH12 GH10 No2 0,025 No3 15 No3 kranówki 1. Dekoracji nie ruszałem. Wczoraj po raz drugi robiłem podmianę +czyszczenie mechaników i dopiero dziś na chwile wypłynęły coś zjeść. Dekoracji nie ruszałem, ani tez nie odławiałem ryb. Mam nadzieje ze im to szybko przejdzie...

P.S. zaczeło sie to po pierwszej podmianie. Na poczatku ryby były bardzo spokojne-co mnie bardzo zdziwiło.

Opublikowano

okrzemki znikają same... z nimi się nie walczy

zmianiłeś rybom dzienną rutynę i się dziwisz...

w dobrze prowadzonym baniaku się nie grzebie :P

wtedy wszystko jest ok ;)

Opublikowano

W poniedziałek ustawiłem wyłącznik czasowy tak aby pyski miały noc ok 6-7h. Zrobiły się mniej płochliwe ale niestety widuje ok 6-7 ryb z obsady gdzie było ponad 20, nawet przy karmieniu. No i się zastanawiam czy nie szukać ryb, czy tez jeszcze poczekać.

Opublikowano

Jeśli parametry ok i nie robiłeś kipiszu w akwa to najczęstszym powodem że ryby się chowają jest, zbyt obfite karmienie. Ryba głodna będzie szukać pokarmu po całym akwa, najedzona odpoczywa i trawi w kryjówce ;)