Jump to content

Pytania o automatyczny system podmiany wody

Sir_Yaro

Recommended Posts

Witam.

Mysle o podmianie wody w akwarium ktora mnie meczy coraz bardziej. Zaczałem sie zastanawiac nad automatyzacja tego. Jak to juz ja, "najpierwszy" jest dla mnie wynik ekonomiczny - czyli czy to sie finansowo opłaca.

W zwiazku z tym zastanawiam sie nad nastepujacymi kwestiami:

• Czy przy auto podmianie wody mozna zrezygnowac całkowicie z filtra? (nie potrafie wymyslic powodu dlaczego by nie),

• Ile wody nalezało by tygodniowo wymienic w baniaku zakladajac, ze nie bedzie w nim zadnego filtra?

Zbiornik mam 375l z czego wody szacuje, ze jest ok. 300l

Wiedzieć nie wiem bo sam nie testowałem :) ale na forum Tanganickim była dyskusja odnośnie funkcjonowania dużego akwa tylko na filtrze wewnętrznym z gąbką i 100% podmianie na tydzień. Ponoć działa z tym że gość ma wodę o odpowiednich parametrach której nie trzeba preparować .

Wydaje mi się że trzeba rozróżnić automatyczną podmianę w której mamy "pełną" filtrację (nie latamy z wiadrami) od nazwijmy to "ciągłej" podmiany w której filtracja ogranicza się do minimum (tylko aby posprzątało nieczystości).

W przypadku tej pierwszej nie ma problemu z parametrami wody, w drugiej już tak łatwo nie jest. Po pierwsze trzeba zadbać o parametry wody dolewanej, jak i ilość jaką musimy wymienić dziennie aby utrzymać związki przemiany materii na "zdrowym" poziomie. Raczej nie wchodzi w rachubę wymiana całości raz na tydzień IMHO skoki parametrów mogłyby być zbyt duże.

Ja mam to szczescie ze wode w kranie mam idealną do malawi.

Nie musze nic robic i leje prosto z kranu dolewając jedynie sachem prime aby pozbyc sie szybko chloru.

--

Może już to widziałeś, jeżeli nie to to cię na pewno zaciekawi:) ...

Autor na pewno odpowie Ci na wszystkie pytania.

http://www.mirekkon.akwarium.net.pl/dolewka.htm

Dzieki za linka. swietna strona!

• 2 weeks later...
Wiedzieć nie wiem bo sam nie testowałem :) ale na forum Tanganickim była dyskusja odnośnie funkcjonowania dużego akwa tylko na filtrze wewnętrznym z gąbką i 100% podmianie na tydzień. Ponoć działa z tym że gość ma wodę o odpowiednich parametrach której nie trzeba preparować .

Podmiany wody są do obniżania no3 , a filtr wewnętrzny z gąbką do no2.

Podmiany wody są do obniżania no3 , a filtr wewnętrzny z gąbką do no2.

A możesz podać jakiż to filtr wewnętrzny poradzi sobie z biologią powiedzmy w 375l z 20 rybami (piszę o biotopie afrykańskich jezior ryftowych ). Oczywiście ze standardowymi 20% podmianami wody które z tego co rozumiem według ciebie usuwają tylko NO3.

A możesz podać jakiż to filtr wewnętrzny poradzi sobie z biologią powiedzmy w 375l z 20 rybami (piszę o biotopie afrykańskich jezior ryftowych ). Oczywiście ze standardowymi 20% podmianami wody które z tego co rozumiem według ciebie usuwają tylko NO3.

W akwarium z 20 rybami z grupy mbuna to spokojnie 1000l/h z dużą gąbką .

Sprawdzone we własnym akwarium ;)

Podmiana wody 2 x 50% dobrze działa na ryby ;)