Damian780425 Opublikowano 28 Września 2011 #1 Opublikowano 28 Września 2011 Witam szanownych kolegów. Trochę poczytałem ( czytaj oglądałem ;-) ) pyski i mam kilka które mi sie podobają proszę znawców o zestawienie obsady w oparciu o moją listę ( życzeń ) Akwarium ma być primo dekoracyjne dlatego kolor rybek ma dość duże znaczenie jednak bez przesady , non mbuna z samych samców odpada choć ładnie to wygląda . kilka ładnych rybek znalazłem u Pereza666 w szczególności M.fainzilberi Lundu ona powinna pływać w moim zbiorniku ;-). Ryby będę kupował raczej w Tan-Mal. oto lista : Pseudotropheus acei Cynotilapia Mbamba Mphanga Rocks zebra long Maylandia zebra labidochromis sp mbamba bay Labidochromis sp. hongi red top Labidochromis cerulis Pseudotropheus Saulosi M.fainzilberi Lundu !!!!!!!!!!1 Metriaclima greshakei Metriaclima sp.msobo Magunga Pseudotropheus demasoni Cynotilapia Afra
kunta Opublikowano 28 Września 2011 #2 Opublikowano 28 Września 2011 Teraz jeszcze podziel sobie te ryby na mięso, wszystko i roślinożerne. Po tym będziesz mógł komponować obsadę. Aż dziwne że nie spodobał Ci się żaden Labeotropheus - przecież bez nich akwa nie ma sensu
Damian780425 Opublikowano 28 Września 2011 Autor #3 Opublikowano 28 Września 2011 A i owszem są ciekawe i nigdy ich nie miałem i nie widziałem ładne są : Labeotropheus Trewavasae Thumbi West Labeotropheus hongi Labeotropheus red top Labeotropheus fuelleborni Katale ale tak jak mówisz muszę jeszcze podzielić na diety
kunta Opublikowano 28 Września 2011 #4 Opublikowano 28 Września 2011 Nie rozpędzaj się tak :-) Hongi to Labidochromis :D:D Nie znalazłeś najładniejszego Laboetropheus Trewavasae Zimbawe Rock albo Marmelade cat. http://www.malawi-dream.info/Labeotropheus_trewavasae.htm Piękne są ale drooooogie i ciężko dostępne No i prawie zapomniałem o marzeniu wielu akwarystów L. fuelleborni katale OB - to już perełka - praktycznie niedostępny bo wyławiają kilka sztuk w roku (oczywiście samce OB)
Damian780425 Opublikowano 29 Września 2011 Autor #5 Opublikowano 29 Września 2011 chodziło mi o Labeotropheus trewavasae "Hongi Island" pod taką nazwą znalazłem ale to nie istotne . Mam juz kilka rybci teraz trzeba je zestawić co do żywienia i ceny ;-) no i wybrać . A ile pysi może sobie pływać w takim zbiorniku ?
eljot Opublikowano 29 Września 2011 #6 Opublikowano 29 Września 2011 Jeśli myślisz o średniej mbunie to nie pchałbym więcej niż 45 szt
kunta Opublikowano 29 Września 2011 #7 Opublikowano 29 Września 2011 Nie myslales o tym zeby jakiegos drapieznika dodac do tego zestawu? Moze nie od razu ale po jakims roku jak juz "cud narodzin" bedzie Ci nosem wychodzil? Ok ja na Twoim miejscu jezeli miala to by byc mbuna na pewno wpuscilbym fuelleborni, zebry i cos zoltego do rozswietlenia zbiornika.
Damian780425 Opublikowano 29 Września 2011 Autor #8 Opublikowano 29 Września 2011 Posegregowałem ryby dietą i się okazało ,że wszystkie się nadają do jednego zbiornika są albo wegetarianami albo nic ich nie obchodzi ( tak jak mnie ) ;-) Wyślę listę do TAN-MAL niech się określą które będą dostępne i jakie ceny będą , to sie wtedy obsadzi baniak rybkami z tej listy. Będzie mniej pracy przy wybieraniu bo z 15 już wstępnie wyselekcjonowanych gatunków. Co do drapieżnika to tak jak mówisz za rok może później . co do ilości to myślę że z 8-9 gatunków ????
eljot Opublikowano 29 Września 2011 #9 Opublikowano 29 Września 2011 Jak masz na myśli tą listę kilka postów wyżej to coś kiepsko segregowałeś bo są tam typowi roślino jaki i mięsożercy.
Damian780425 Opublikowano 29 Września 2011 Autor #10 Opublikowano 29 Września 2011 Nie bardzo się znam na łacińskich nazwach i trochę kiepsko kojarze nazwy z pyskami ale posiłkuję się funkcją kopiuj wklej i google a co do diety to określiłem je na podstawie naszego serwisu : http://bazaryb.klub-malawi.pl/ chyba że coś przeoczyłem proszę o sprostowanie
Rekomendowane odpowiedzi