Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na początku, ponieważ to mój pierwszy post na tym forum, WITAM WSZYSTKICH bardzo serdecznie.

Teraz przejdźmy do rzeczy.

Jestem w trakcie planowania/zakładania akwarium 375l (150x50x50).

Mam kilka pytań i kilka próśb wyjaśnienia wątpliwości.

1. Filtr zewnętrzny:

Planuje w przyszłości przerybienie. Oczywiście kontrolowane. Ma być kubełek + denitryfikator w rurze. Czy potrzebuję zawyżać filtr do pojemności akwarium. Chodzi o kubeł, przy denitryfikacji czy dobrać do pojemności baniaka.

2. Mam zamiar decydować się na Eheima. Mam trzy do wyboru:

a) E. Pro 3

B) E Pro.

c) E Classic

plus czwarty

d) JBL e 1500

Różnice w konstrukcji znam. Chodzi mi o codzienne użytkowanie. Nie o pisanie ja mam ten, jest lepszy. Może lepiej tak: mam taki, a taki filtr, ma dla mnie takie i takie zalety, a takie i takie wady. Nie chce nikogo pouczać. Ale każdy ma swoje warunki. Może okazać się, że nie warto przepłacać za PROF3 trzeba brać classica albo JBL.

Teraz filtr Wewnętrzny.

Zrobiliście mi taką mgłę, że muszę zadać kilka pytań.

3. Do tej długości akwa filtr wew. + pompka (ma przyganiać nieczystości pod filtr,( a więc umiejscowienie po przeciwnej stronie))?

4. Proszę pomóżcie jaki filtr, jaka pompa. Firma i wydajność. Wiem ile użytkowników tyle opinii.

Tyle na razie ale obiecuję to nie koniec.:P :p :P

Opublikowano

Zastanów sie jeszcze nad narurowcem. Super rozwiązanie nie ma nic w środku akwa poza wlotem i wylotem. Nie wkładasz rąk do baniaka w celu wyczyszczenia mechanika(nie stresujesz pysi). Możesz dokupić ewentualnie falownik jak będą zalegały qpy. Ja miałem wcześniej kubeł hw-304b(bodajże taki model) , atmana i falownik.kubełek sprawował sie bdb chociaż używałem go bardzo krótko bo ok4mieś. ale był cichy bardzo wydajny2000l/h wykonanie troszkę tandetnę typowo chińskie no i ciągnął 55w czyli dużo.

Opublikowano
Planuje w przyszłości przerybienie. Oczywiście kontrolowane.
Nie ma czegoś takiego, chyba że ryby wysterylizujesz albo co miesiąc będziesz odławiał młode ;) Jak planujesz więcej ryb na litr wody niż sugerowane normy :) to bierz kubeł jak największy lub zainwestuj w bardzo dobre wkłady (wybór zależy od zasobności portfela i miejsca w szafce :)). Denitryfikator usuwa to co standardowo produkuje kubeł (biolog) a większość z nas usuwa to podmianami. Jeśli chodzi o filtrację mechaniczną to IMHO bardziej skomplikowana sprawa wszystko zależy od wystroju. Jeśli chodzi o mnie najlepsze rozwiązanie to narurowiec + 2 cyrkulatory po ok 3000l/h (łatwiej ustawić cyrkulację niż przy jednym 6000l/h) Jak chcesz koniecznie filtr wew to takowy powinien mieć przepływ min 2000l/h
Opublikowano

Czy moglibyście podać jakiś konkretny filtr wewnętrzny. Czy do tego filtra potrzebny jest cyrkulator? Pewnie tak. Jeśli tak to jaki? Proszę o konkret. Cóż, jeśli chodzi o narurowca, to raczej odpada.

Edit: Cyrkulator JVP 101 razy 2. Wewnętrzny Atman 203 lub Weipro 3500. Co wy na to?

Opublikowano

Ja miałem at-203 i jvp 102 i kubełek 2000l/h i śmiało dawało radę przy 672l (160x70), później podłączyłem do kubła deni z węża 3/4" o długości 50m cisnienie wylotu spadło ale kubeł dawał radę nie było lipy nadal było czysto. Pomyśl jeszcze o cotygodniowej podmiance wody bo latać z wiadrami to troszkę lipa. A jeszce cotygodniowe czyszczenie prefiltra i mechanika mało komfortowo dla pysi i ciągłe moczenie łap:(

Opublikowano

Przyszła moim zdaniem pora na wnioski.

1. Filtr zewnetrzny jeden z czterech:

a) E. Pro 3

B) E Pro.

c) E Classic

d) JBL e 1500

Skłaniam się ku a.

2. Filtr wewnętrzny at-203 plus cyrkulator jvp-102.

3. Denitryfikator kubełkowy projektu Mariusza Suwalskiego.

Co do stałej podmiany wody, to nie mam takiej możliwości. Druga sprawa nawet gdyby, to kucie odpada. Ile ja się musiałem namęczyć nad możliwością postawienia akwarium, a teraz miałbym powiedzieć, że chcę kuć ściany. Usłyszałbym zapewne parę epitetów. Ach te kobiety.

Dzięki wszystkim za porady. Rozjaśniło mi to trochę w głowie. Ale nie, nie myślcie, że to koniec. Pojawię się w innym dziale.:)

Opublikowano
:confused: .......Jak juz nie możesz wiercić otworów w ścianie to możesz zamontować spust wody w kuble na rurze wylotowej i będziesz długim wężem sie podpinał i sru do wanny ;) i odwrotnie do kranu i sru....
Opublikowano
.Jak juz nie możesz wiercić otworów w ścianie to możesz zamontować spust wody w kuble na rurze wylotowej i będziesz długim wężem sie podpinał i sru do wanny i odwrotnie do kranu i sru....

Tak, dokładnie taki jest mój pomysł. Z tym, że na początku wlewał bedę część z wiadra. Zobaczymy co będzie ze stabilnością baniaka. Jak będzie OK to będę zwiększał ilość wody z kranu.

Po co płacić krocie za profa 3 jak wystarczy classic 2215.

U mnie taki śmiga w 450l i spokojnie z biologią daje radę.

Właśnie też o to mi chodziło w pierwszym poście, żeby ktoś powiedział mi czy warto iść w profa 3, skoro classic sporo tańszy. Prefiltr do niego to sobie sam zrobię. Dzięki Perez. Ja nawet myślałem o 2217