Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chyba macie racje jest to niewybarwiony samiec ;(, jutro podjade z nim do zoologicznego niech go wymienia na samice, odrazu porozmawiam sobie jak to jest ze sprzedaja mi saulosi jako chilumbe :mad: w jakim ukladzie najlepiej kupic te maingano, jak z rozpoznaniem płci tych pysków? Chciałem jeszcze zapytać o pokarm czy dla tych trzech gatunków wystarczą płatki "JBL Novo BEL" oraz "Dajana Spirulina"? czy może jeszcze coś dołożyć? Oraz pytanie o oświetlenie z racji tego że teraz posiadam 2x Sylvania aquastar której barwa przewodnia to czerwień, chce zamiast jednej z nich założyć świetlówkę o barwie niebieskiej, czy Philips Aquarelle będzie dobrym wyborem? Czy lepiej zakupić Marine GLO Hagen, chyba że macie inną propozycję która świetlówka bedzie ładnie wybarwiać gatunki które posiadam w połączeniu z moja sylvania aquastar?

Opublikowano

maingano kup na początku 10 i zobaczysz co się będzie działo;)okaże się z czasem ile masz samców ile samic u tych pyszczaków bardzo trudno jest o określenie płci szczególnie w młodym wieku ponoć samce mają ostro zakończoną płetwę odbytową a samice zaokrągloną;)samice są bladsze ale dominujące mogą przybrać tak mocne barwy jak samiec:)Myślę że z czasem układ maingano będzie dobry 1:5-6 dołączam zdjęcia pierwsze dwa to fotki samic jak mówiłem bladsze i zaokrągloną płetwą ogonową trzeci to samiec ostro zakońcona płetwa mocne granatowe barwy:)

http://www.tims-malawizucht.de/arten/Melanochromis%20maingano.html

http://www.cichlids.com/pictures/pic/Female_Maingano_Melanochromis_maingano_or_cyaneorhabdos.html

http://www.barschkeller.de/arten/malawi-von-a-z/Melanochromis-cyaneorhabdos.html

--

jeżeli chodzi o pokarmy wszystkie trzy gatunki tych pyszczaków sa wszystkożerne możesz podawać im zarówno pokarmy mięsne jak i roślinne z duża zawartością spiruliny dobrym pomysłem jest zestaw który zaproponował kiedyś Perez666:O.S.I. Spirulina flake,vivid color flake

Dainichi Primary krill

Naturefood Premium cichlid ,Premium

DAJANĘ myślę że zamień na Tropical 36% bądź JBL spirulina 40%

Ja karmiłem saulosi kiedyś Tropical Malawi,Tropical spirulina 36% i na zmianę różnymi mrożonkami odpowiednimi dla pyszczaków i po tych pokarmach bardzo ładnie się wybarwiły a nie kosztowały mnie zbyt dużo kasy;) Jeśli chodzi o oświetlenie to się nie znam za bardzo ale fajny efekt jest z połączeniem oświetlenia LED z 1 świetlówką kwestia gustu połączenia dwóch kolorów które będą spełniały nasze oczekiwania np.czerwone bądź niebieskie LED i biała bądź żółta świetlówka;

Opublikowano

To ja może wtrące swoje 3 grosze.

Na początku powinno paść pytanie co to za Chilumba ma być bo jest ich kilka?

Mi niestety do żadnej to nie pasuje - żółte samice????

W sumie bardzo dobrze bo i szkiełko za małe i towarzystwo nieodpowiednie....