Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

dzisiejsze pomiary po 9 dniach od zalania

PH 8,0

NO2 1,0 lub więcej na teście nie wiedziałem jeszcze tak intesywnego koloru

NH4 0

temperatura około 27 stopni, dobrze że nie miałem tam ryb, zastanawiałem się co się dzieje z moją grzałką bo temp spadła do 24C. Podkręcałem na wyższą temp. myślałem że może przez chłodniejsze noce nie daje rady ogrzać akwa, a tu mój syn prze przypadek wyłączył ją z kontaktu :) w czwartek.

Kiedy zacznie spadać NO2, czy już w tym tygodniu?

Opublikowano

właśnie dodałem 3 ampułki Biodigest Prodibio, za ile powinienem zrobić testy na NO2?. Myślicie że to powinno przyspieszyć dojrzewanie akwarium?

Już nie mogę się doczekać kiedy wpuszczę pyski :)

Opublikowano

Mam nadzieje że nie przesadziłem z ilością ampułek bo w instrukcji pisze że jedna ampułka na max 1000l co jeden dwa tygodnie. A ja wlałem na raz 3:).

Dobre z tą chorobą pomiarową :).

Opublikowano
Mam nadzieje że nie przesadziłem z ilością ampułek bo w instrukcji pisze że jedna ampułka na max 1000l co jeden dwa tygodnie. A ja wlałem na raz 3:).
To dawkowanie dotyczy dojrzałego zbiornika. Spokojnie możesz dodać 6-7 ampułek.
Opublikowano

zrobiłem dzis testy i NO2 nawet nie drgneło w dół mimo iż wczoraj dolałem 3 fiolki bakteri :(. Czy jest jakiś sposób na przyspieszenie tego procesu który u mnie trwa już prawie 2 tyg. bez jednego dnia, tym bardziej że w mojej przejściowej 200l miało miejsce dziś pierwsze od 2 miesięcy morderstwo, jedna z 3 samic złocistego została prawdopodobnie zabita nie wiem czy przez drugą samicę (trzecia jest w kotniku) czy przez samca, w każdym bądź razie chciałbym już robić przeprowadzkę do większego lokalu.

Opublikowano

Filtr zewnętrzny cały wypełniony ceramiką???

Może masz jakieś lewe testy... Paskowe są czasem niedokładne.

Możesz spróbować podmian wody co 3-4 dni ,ale to jednocześnie wydłuży okres dojrzewania zbiornika. A najlepiej odpuść sobie te wspomagacze i po prostu cierpliwie czekaj...

Tyle ode mnie, nic więcej do głowy mi nie przychodzi.

Opublikowano

filtr zewnętrzny wypełniony standardowo eheim 2228 2 koszyki substrat eheima 1 koszyk ceramika mech od eheima gąbka niebieska i na końcu włóknina.

Testy kropelkowe JBL

PH 8

NO2 1 lub więcej

To mam wymienić 20% wody?

Czy czekać normalnie węgiel mi już nie pomaga:)