Aspat Opublikowano 11 Września 2011 #1 Opublikowano 11 Września 2011 Jako, że moje obecne jak i poprzednie ryby, nie należały do zbyt wymagających, nigdy nie używałem testów do pomiarów parametrów wody. Zakładając jednak zbiornik Malawi, mam zamiar takowe zakupić. Jestem w tym temacie kompletnie zielony i dlatego moje pytanie może sie wydawać dla niektórych troche głupie i śmieszne, ale chce mieć w tym temacie pewność... Czy zakup testów na pH, NO2, NO3, GH i KH, czyli koszt ok.150-200zł, opłaca sie tj. czy zakup jest jednorazowy na powiedzmy 6 miesięcy???
eljot Opublikowano 11 Września 2011 #2 Opublikowano 11 Września 2011 Czy zakup testów na pH, NO2, NO3, GH i KH, czyli koszt ok.150-200zł, opłaca sie tj. czy zakup jest jednorazowy na powiedzmy 6 miesięcy??? A nawet i dłużej dlatego przy kupnie sprawdź datę ważności.
kunta Opublikowano 11 Września 2011 #3 Opublikowano 11 Września 2011 Jeżeli startujesz dopiero ze zbiornikiem przydatny będzie (nawet bardzo) test na NH3/NH4. Poza tym testy to podstawa - kropelkowe sprawdzonych firm - o tym już przeczytasz na forum bo temat był wałkowany dziesiątki razy.
lechos Opublikowano 22 Grudnia 2011 #4 Opublikowano 22 Grudnia 2011 Dziś chcąc dokupić testy na NO2 i NO3 wyszedłem za sklepu głupszy niż byłem . Chciałem kupić testy JBL, sprzedawca wywalił na ladę JBL, Sera i Zoolek......proponując te ostatnie gdyż są lepsze od Sery i odpowiadają JBL (sam je używa i poleca). Co Wy o nich myślicie, używa ktoś, jakie spostrzeżenia? Raczej nie chciał wepchnąć mi towaru gdyż mogłem kupić droższy.
marek_z_81 Opublikowano 22 Grudnia 2011 #5 Opublikowano 22 Grudnia 2011 A jak z datą przydatności, może chciał Ci wcisnąć tańsze bo ta dobiegała do końca?
eljot Opublikowano 22 Grudnia 2011 #6 Opublikowano 22 Grudnia 2011 Złe opinie mają testy zooleka na NO3 co do pozostałych nie słyszałem negatywów. Pozostaje kwestia łatwości wykonania pomiaru i wydajności.
aarset Opublikowano 22 Grudnia 2011 #7 Opublikowano 22 Grudnia 2011 Oprócz testów Zooleka na NO3 nie kupię już też testów Sery oznaczający ten parametr. Dwukrotnie trafiłem na wadliwe serie.
bigb Opublikowano 22 Grudnia 2011 #8 Opublikowano 22 Grudnia 2011 ja kiedyś rozmawiałem z ekipą w jednym sklepie, chopcy konkretni i otrzaskani w akwarystyce i polecili mi zooleka z tych tańszych i jbl z tych ciut droższych( na sklepie mieli jbli serę więc nie wciskali mi swojego towaru). Jedyne co to NO3 z Zooleka może być nie zawsze ok ale zabrałem swój z domu i porównalismy z jbl i wyniki były podobne. Jak coś jest dobre to po co przepłacać.
lechos Opublikowano 22 Grudnia 2011 #9 Opublikowano 22 Grudnia 2011 Poleciałem do sklepu szybciorem i jestem po próbie. Powiem tak.....o ile w pozostałych testach Jbl bez problemu można się wstrzelić w kolor to w Zooleku przed chwila 3 osoby porównywały i żadna nie mogła znaleść cechy wspólnej miedzy kolorem na szablonie a w kolorze testowanej wody ( nie wspomnę już o odcieniu). Wniosek......następne będą ponownie JBL.
SNCF Opublikowano 27 Grudnia 2011 #10 Opublikowano 27 Grudnia 2011 czy są dobre i niedrogie polecane zestawy mam tylko test twardosci wody do ustawiania zmiękczacza w domu, wiec jako startująca osoba kopiłbym chetnie zestaw znalazłem takie cus http://allegro.pl/zoolek-aquaset-komplet-9-testow-8-wartosci-tani-i2016271679.html czy potrzeba az taki http://allegro.pl/jbl-testlab-zestaw-testow-akwarystycznych-i1980042641.html Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi