devil102 Opublikowano 10 Września 2011 #1 Opublikowano 10 Września 2011 Witam, jako początkujący mam pytanie, a mianowicie chodzi mi o samca Acei i jego zachowanie. Czy jest to normalne ze wykopal sobie dołek w rogu akwarium i go okupuje? Wszędzie gdzie czytałem opisane jest ze acei pływa w toni a nie obiera sobie jakieś terytorium na dnie akwarium i go pilnuje. Dołek jest tak głęboki ze aż sięga do dna akwarium czyli jakieś 5-6 cm. Przerabia wszystkich samca zlocistego samca red red nikt mu nie może tam podplynac.
Perez666 Opublikowano 10 Września 2011 #2 Opublikowano 10 Września 2011 Normalne zjawisko.W naturze kopie dołki pod korzeniami/gałęziami gdzie odbywa tarło.Więc Twojemu samcowi pewnie zebrało się na amory
devil102 Opublikowano 10 Września 2011 Autor #3 Opublikowano 10 Września 2011 Zastanawiam mnie tylko czemu mu się wszyscy do tego dołka rozkoszy pchają oprócz jego samic
slawek gorol Opublikowano 10 Września 2011 #4 Opublikowano 10 Września 2011 Być może samice są młode i nie gotowe do tarła ? Daj im czas, dadzą radę.
Siwy1973 Opublikowano 10 Września 2011 #5 Opublikowano 10 Września 2011 Normalne zjawisko.W naturze kopie dołki pod korzeniami/gałęziami gdzie odbywa tarło.Więc Twojemu samcowi pewnie zebrało się na amory podzielam pogląd kolegi , , pierwsze próby tarła u moich aceiek tak samo wyglądały , obojętne czy odmiana podstawowa czy ngara pozdrowił
Slawek-meszek Opublikowano 11 Września 2011 #6 Opublikowano 11 Września 2011 U mnie takie same objawy były z acei , po pewnym czasie wszystko sie unormowało przeszły tarło są maluchy. U Ciebie też tak powinno być tylko daj im troche czasu.
devil102 Opublikowano 11 Września 2011 Autor #7 Opublikowano 11 Września 2011 Ok dziękuje za informacje. Na razie skończyło się na tym ze Acei wykopal dołek, a swoją samice zwabil i wytarl zlocisty;)
devil102 Opublikowano 16 Września 2011 Autor #8 Opublikowano 16 Września 2011 mam problem z inkubującą samicą złocistego. Do momentu zanim zaczeła inkubować ikrę była dominującą samicą, a teraz nie ma już prawie połowy ogona bo pozostałe dwie samice plus samiec bardzo ją męczą. Pytanie jest następujące czy odłowić ją do innego akwarium? Mam drugie dojrzewające 450l ale zalałem je dopiero 2 dni temu i nie wiem czy lepiej ją zostawić w 200l jeszcze prze 2 tyg czy ryzykować i przenieś?
Aspat Opublikowano 16 Września 2011 #9 Opublikowano 16 Września 2011 Pytanie jest następujące czy odłowić ją do innego akwarium? To zależy od Ciebie... Czy chcesz mieć zdrową samicę, czy tez młode. Po odłowieniu samicy do jakiegoś kotnika bedziesz miał pewność, że wydobrzeje, ale stres spowodowany odłowieniem może doprowadzić do śmierci młodych(a w przypadku pierwszej inkubacji samicy, prawie na pewno). Jeżeli natomiast chcesz zjeść ciastko i je mieć ,to radzę porobić w ogólnym bardzo dużą liczbę kryjówek dla samicy, które w późniejszym okresie przydadzą się dla narybku.
devil102 Opublikowano 16 Września 2011 Autor #10 Opublikowano 16 Września 2011 nie o to chodzi i tak wszystkie ryby trafią do tej 450 ale dopiero za jakieś 2-3 tyg., pytanie dotyczy tego czy jak ją juz dziś przeniosę to czy zrobię jej dobrze:) czy może mi paść w świeżo zalanym baniaku.
Rekomendowane odpowiedzi