Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jako początkujący mam pytanie, a mianowicie chodzi mi o samca Acei i jego zachowanie. Czy jest to normalne ze wykopal sobie dołek w rogu akwarium i go okupuje? Wszędzie gdzie czytałem opisane jest ze acei pływa w toni a nie obiera sobie jakieś terytorium na dnie akwarium i go pilnuje. Dołek jest tak głęboki ze aż sięga do dna akwarium czyli jakieś 5-6 cm. Przerabia wszystkich samca zlocistego samca red red nikt mu nie może tam podplynac.

Opublikowano
Normalne zjawisko.W naturze kopie dołki pod korzeniami/gałęziami gdzie odbywa tarło.Więc Twojemu samcowi pewnie zebrało się na amory ;)

podzielam pogląd kolegi , , pierwsze próby tarła u moich aceiek tak samo wyglądały , obojętne czy odmiana podstawowa czy ngara

pozdrowił;)

Opublikowano

mam problem z inkubującą samicą złocistego. Do momentu zanim zaczeła inkubować ikrę była dominującą samicą, a teraz nie ma już prawie połowy ogona bo pozostałe dwie samice plus samiec bardzo ją męczą. Pytanie jest następujące czy odłowić ją do innego akwarium? Mam drugie dojrzewające 450l ale zalałem je dopiero 2 dni temu i nie wiem czy lepiej ją zostawić w 200l jeszcze prze 2 tyg czy ryzykować i przenieś?

Opublikowano
Pytanie jest następujące czy odłowić ją do innego akwarium?

To zależy od Ciebie...

Czy chcesz mieć zdrową samicę, czy tez młode. Po odłowieniu samicy do jakiegoś kotnika bedziesz miał pewność, że wydobrzeje, ale stres spowodowany odłowieniem może doprowadzić do śmierci młodych(a w przypadku pierwszej inkubacji samicy, prawie na pewno). Jeżeli natomiast chcesz zjeść ciastko i je mieć ,to radzę porobić w ogólnym bardzo dużą liczbę kryjówek dla samicy, które w późniejszym okresie przydadzą się dla narybku.

Opublikowano

nie o to chodzi i tak wszystkie ryby trafią do tej 450 ale dopiero za jakieś 2-3 tyg., pytanie dotyczy tego czy jak ją juz dziś przeniosę to czy zrobię jej dobrze:) czy może mi paść w świeżo zalanym baniaku.