Jump to content

Gdzie można kupic Serpentynit - Śląsk, Zagłębie i okolice ?

robn2

Recommended Posts

Jak w temacie.

Zwiedziłem kilka okolicznych składów budowlanych z kamieniem i niestety lipa, jak już jest to takie głazy, że nadają się raczej do oceanarium a nie do akwarium, a kamień ponoć nie chodliwy i nie spodziewają się żadnych nowych dostaw w najbliższym czasie.

Dzięki eliot, tam właśnie zostały tylko spore głazy, ale fakt że nigdzie indziej nie znalazłem to chyba skorzystam z pomysłu yaro.

duże głazy - zawsze możesz rozbić młotem i przecinakiem. A jak towar niechodliwy to i cenę zbijesz.

Jak gość się zgodzi na łupanie to spróbuję się pomęczyć, co do ceny to nie mam pojęcia czy jest w porządku (40 gr./kg), imho nie jest to dużo i jestem w stanie tyle zapłacić, bo dalej szukać to już mi się nie chcę.

Ostatecznie w akcie desperacji jestem skłonny zrobić sobie wycieczkę na Jurę Krakowsko-częstochowską ale to już niestety po wapienie.

W Katowicach na Bagiennej byłem ale w sobotę i było nieczynne.

W Tychach nie byłem.

Niestety godziny otwarcia w tygodniu obu tych składów nakładają się z godzinami mojej pracy.

Będę musiał załatwić jakiś dzień wolny od pracy i je odwiedzić.

Dzięki koledzy za namiary, odżyła we mnie nadzieja na fajne kamole w moim szkiełku :D

Serpentynit kupiony :D

Ten skład kamienia co kasia podałaś to ten sam o, którym pisał eliot i ten sam w, którym były właśnie te wielkie głazy. No ale właśnie tam kupiłem, trochę było męczarni w odwalaniu tych ogromnych kamoli ale warto było się pomęczyć, efekt 100 kg kamieni w pokoju, pozostało tylko wyszorować wybrać najciekawsze okazy i do baniaka.

Wielkie dzięki za podpowiedzi

• 3 years later...

Masa serpertynitu i innych kamie w Tychach na Dzwonkowej... Tylko tam ze wszystkich jest co wybierać. Wlaściciele mega mili i uprzejmi. Skład ogromny a ceny rewelacyjne. Darujcie sobie inne składy i od razu na dzwonkową :)