Jump to content

siatka w tle strukturalnym

Recommended Posts

halo.mam małe pytanko czy siatka w tle po zalaniu wodą akwarium się wygnie i przylegnie do boku? czy mam coś z nią zrobić?:confused:

Nie, sama się nie ukształtuje.Potrzebna będzie Twoja ingerencja.Najlepiej zwinąć ją w rulonik w stronę tylnej szyby.

Dzięki chłopaki za pomoc-dzisiaj zalewam, teraz gotuje kamole, a potem wsypię piach.Jeszcze jedno pytanie-jak zaleję wodą to filtr ma chodzić cały czas dokąd się woda nie ustabilizuje? Z jakiej firmy kupić testy i na co-wiem że kropelkowe na ph, azot czy coś jeszcze?

--

Perez gdzie kupowałeś rybki?

NH4/NH4+ , NO2, NO3, pH. KH to nie majątek a też pozwala rozeznać się w sytuacji.

Jeśli interesuje cię reszta parametrów wody w kranie, ew. czy trzeba ją preparować, zajrzyj na stronę BIP-u czy miejskich wodociągów.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.

• Bardzo Wam dziękuję za odpowiedzi
    • I tak trzymaj. Nie ma najmniejszego sensu. Nie są.  Redy mają taką budowę a maingano wygląd super.
    • Po piątkowym tarle BB jednak nie odpuścił Ciapatej, cały czas była i jest przez niego nękana. Uczestniczy w tym także samiec Alfa Perlmutta (zaleca się do niej i ją pogania) oraz jej największa konkurentka samica O (Pomarańczka). Czasami obserwuje jak w trójkę ją gonią. Sytuacja trochę mnie niepokoi bo do oprawców dołączyła jeszcze kolejna samica Metriaclimy (mniejsza OB). W 4 dniu inkubacji podobnie jak poprzednio Ciapata nie ma już ikry, ewidentny skutek nękania. Już miałem ją odławiać i przekładać do kotnika aby uniknąć zamęczenia. Teraz przynajmniej może się pozostawić i walczyć z samicą O co właśnie ma miejsce.   Mam następujące przemyślenia: - Metriaclimy E. Minos Reef to niezłe wariaty, zarówno samce jak i samice, w przypadku tego gatunku więcej samic na danego samca może nie dać większego „spokoju”, może być wręcz odwrotnie - największy błąd świeżo inkubującej samicy? Ponowne wpłynięcie do groty samca, nakręca go jeszcze bardziej i bardziej   - dobrze mieć samce, które wzajemnie się temperują, w moim przypadku prawy samiec Hary, który jak mu się chce to pogoni BB ze swojej części zbiornika - agresja napędza agresję - im dłużej obserwuje moje szkiełko na tym przymusowym wolnym, tym więcej mam w sobie emocji (mocne epitety i określenia typu „pogoń dziada”, „walcz”, „dobrze”, masakra… 😅 - przydałby się większy baniak, obecny wydaje się za mały Z pozytywnych rzeczy, wielkie zaskoczenie - wczoraj zauważyłem dwa nowe maluchy w szczelinach skalnych, w miejscu gdzie przypuszczałem, że matka Hara wypuszcza „trupki” po tak długiej inkubacji. Próbowały wypływać po jakieś jedzonko w czasie karmienia. Bije się w pierś i zastanawiam: - na ile może wystarczyć woreczek żółciowy dla takiego malucha skoro przeżył  39 dni? - czy będąc w pysku narybek jest w stanie pochłaniać drobinki pokarmu z zawiesiny która dostaje się do jamy gębowej matki?
    • 20 ppi 15 x15 cm i przez całą dl. akwa. Coś tam zajmuje, ale tak to już jest z hamburgami. Nie mam piachu, wszystkie moduły puste i otwarte z tyłu, więc w sumie na jakąś stratę sobie mogę pozwolić. Ale za to żadnych już mechaników, cyrkulatorow itp.  No i jeżeli sprawdzi się tak jak ten, z którego brałem wzór to temat kompletnie bezobsługowy i co dla mnie szczególnie ważne dość bezpieczny. Bardzo często mam kilkudniowe wyjazdy, a tutaj awaria jednej pompy nie stanowi wielkiego problemu. Nadal działają dwie i filtracja pracuje.
    • Ile gęstości ppi ma ta gąbka? Zapchania bym się nie obawiał, przy takich rozmiarach z 5 lat wytrzyma  No chyba że jest gęstość jest ppi 40 np. to wtedy szybciej się zapcha. 
    • Witam. Posiadam filtr eheim 4+ 2273 jako biolog i zastanawiam się czy jest możliwość wymiany pojemnika/komory filtra na wiekszy użyć tylko głowice 
    • Ile ten wałek ma wysokości i szerokości? Masz może zdjęcie z góry jak to wygląda? To leci na całej długości bezpośrednio przy tle?    Ja mam obawy co do ilości miejsca ile to zajmuje, ale może niepotrzebnie?
    • W sumie, to przecwiczylem temat w 400. Przy 2 litrach gąbki na 100 litrow, nawet w przerybionym baniaku nie dotykam hamburgow. Jedyny raz, kiedy faktycznie spadł mi poziom wody był, jak przez złe światło zarosła mi gąbka glonami z zewnątrz. Jakis półtora roku nie ruszałem wcale i działa. A nawet jakby, to wbrew pozorom nie będzie to wielki problem. Deko z modułów. Rozebrać znacznie.latwiej niż naturalne gruzowisko. A gąbka 4 cm, ale z dwóch po 2 cm. I podzielona tak, że dość łatwo się demontuje, więc zakładając, że jednak taka konieczność będzie, wierzchnia warstwę mogę wypłukać. Ale nie wydaje mi się, żeby była taka potrzeba. 
    • Ok, dopiero teraz, po bliższym przyjrzeniu się, zauważyłem trzeci wylot. Mam podobne odczucia jak Agnieszka @suricade przecież gąbka kiedyś musi się zapchać, co wtedy? Będziesz rozbierał cała aranżację? 
    • Pompy są trzy. Jeszcze jedna po środku. Więc będzie ok. W sumie to prawie kopia z baniaka, który oglądałem, tylko tam było 2,5 metra długości a u mnie jest 2.
  • Topics

• Images

• Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.