Jump to content

Recommended Posts

Posted

Chciałem zapytac się szanownego forum czy moje parametry są w normie do mojego malawi

PH - 8.0 - 8.3

GH- 17.5* dH

NO2 - 0.3 mg/l

oraz prosiłbym o ewentualne nazwy środków do poprawy parametrówwody

Z góry dziękuje. Pozdrawiam.

Posted

pH - OK, gH - OK

Bardziej istotne jest KH (twardość węglanowa, odpowiada za

buforowanie pH, czyli zabezpiecza przed jego skokami) niz GH (twardość

ogólna). Jakie masz kH?

NO2 w dojrzałym akwarium jest 0 mg/l (niemierzalne).

Jaki zbiornik? Ile i jak dużych ryb? Ile już działa? Czy były ryby

startowe? Jakie masz NO3?

Jakie parametry chciałbyś poprawiać i dlaczego?

milc

Posted

nie mogę zmierzyć NO3 ani KH ( skończyły mi się testery :oops: ) akwarium ma 375l mam w nim około 30 pysiów, pewnie za dużo? ale nie wiem co z nimi zrobić największe ma acei ok. 12 cm po za tym nic wielkiego. Akwariu mam od października ubiegłego roku.

Wiem że dopuszczalna norma NO2 to 0.0- 0.3 mg/l ale chciałbym zmniejszyć ten parametr lecz nie wiem czym?

Dodam że regularnie dodaje PH/KH plus.

Posted
Wiem że dopuszczalna norma NO2 to 0.0- 0.3 mg/l ale chciałbym zmniejszyć ten parametr lecz nie wiem czym?

Z tą dopuszczalną normą to bym polemizował tak jak napisał milc NO2 musi być niemierzalne. A co do sposobu na uzyskanie tego to poprawienie filtracji biologicznej po prostu obecnie masz za mały filtr w stosunku do obsady/wielkości baniaka lub nieodpowiednie wkłady w filtrze.

Posted

posiadam fluval 304 węgiel i ceramika + gąbka, za mało? jeśli tak to proszę o radę czy może dodać jakiś wkład który poprawi parametry.

Posted

Filtr zdecydowanie jest za maly jak na takie akwarium i taka ilosc doroslych ryb.

Wegiel z kolei stosuje sie tylko w ekstremalnych przypadkach (np. po kuracji lekowej) gdyz ma on ta niezbyt dobra wlasciwosc, ze gdy sie nasyci, to zaczyna oddawac do akwarium to, co zmagazynowal.

Posted

macie może jakieś dobre rady co do wkładów? jakie stosować i w jakiej kolejności 9 tak żeby nic nie zepsuć - podobno kolejność wkładów ma istotne znaczenie )

Posted

Dokup filtr :!: chociaż wewnetrzny, ja kiedyś w 200 l maiłem naraz Fluval 204 fluval 304 i wenetrzny Weiprio TC1000 a teraz w 200 l mam fluval 304 i fluval 3+ a ryb 10 szt więc jak widzisz róznica w porównaniu z Twoim jest dośc znacząca.

Rozwiązaniem najekonomiczniejszym i które prawdopodobnie załatwiłoby sprawe tak abyś nie musiał dokupywać kubła bo to wydatek już spory, to zostaw tego Fluvala 304 ale wywal węgiel i w całości wszystkie trzy koszyki zasyp ceramiką ale taką która ma największą pow biologiczną czyli nic z seri ceramik typu prefilter bo one bardziej do mechaniki sie nadają tylko np z Hagena to Bio-Maxy które ja uważam za bardzo dobre lub ich odpowiedniki z eheima lub sery. Na zasys wody od kubła załóż prefiltr gąbkowy aby jak najmniej brudu wpływało do środka i abyś jak najrzadziej do niego zaglądał. A do akwa dokup porządny filtr wewnetrzny taki o przepływie powyżej 1500 l/h aby dobrze czyścił mechanicznie i ten wewnętrzny wtedy spokojnie możesz czyścić co tydzień wraz z podmianą. Natomiast wszelkie modyfikacje kubła przeprowadzaj bardzo ostrożnie aby nie pogorszyć sytuacji.

Posted

Jeszcze jedno Ten prefiltr też czyść co tydzień razem z wewnetrznyb bo inaczej Ci sastopuje z czasem przepływ, a do kubła to jak będziesz zaglądał co kwartał to w zupełności wystarczy a może i jeszcze rzadziej