Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ciezko powiedziec ktore moduly masz na mysli. szczegolnie ze link ktory podales prowadzi do strony z 8 podstronami.

Zwykle jednak te moduly ktore widzialem byly robione z pianki (aquaterra, btn, pangea) albo z jakiegos tworzywa (np AQUAEL).

Te z pianki mozna bylo ciac jak sie tylko chcialo (z tym ze przy ich cenie zwykle szkoda to robic), a te z tworzywa tez sie da ale juz trudniej ladnie je przyciac. Wszystko zalezy od konkretnego modulu i talentu manualnego.

Opublikowano

Dzieki za odpowiedz,pytanie z innej beczki co byscie poradzili, chce caly osprzet grzalka i wyloty filtrow + pompka cyrkulacyjna, umiescic za tlem za przyklad mam ten oto tutorial: http://www.gillsnfins.ca/3d_install.php

wszystko byloby ok tylko zastanawiam sie co zrobic z trzema wylotami filtrow? tutaj podany jest tylko jeden ,myslalem o zastosowaniu takiej przejsciowki http://www.aquaristic.net/PVC-Fittings-T-junction-45.html,ale niewiem czy nie straci to na wydajnosci filtrow,moze lepiej zrobic w tle zrobic otwory dla kazdego filtra? troszke tego duzo jest przeciez jeszcze pompka cyrkulacyjna,macie jakies rady?

Opublikowano

IMHO jak wszystko wrzucisz za tło to będzie za nim czyściutko ale już w akwa niekoniecznie ;) Za tło wrzuciłbym wloty a wyloty dał na zewnątrz tak aby była odpowiednia cyrkulacja w głównej części akwa.

Opublikowano

Jakie dokladnie tło chcesz kupic?

Bo ja miałem wloty wlasnie za tłem i uwazam ze nie dla kazdego tła jest to dobre rozwiazaniie.

A szczerze mowiac raczej dla nie wielu...

Opublikowano

tak wlasnie myslalem. Ja tez tam kupowałem.

Poczytaj sobie z podpisu co i jak robilem - i tak nie rob :D

W kwestii tła uważam ze zrobilem szereg błędów. Nie duzych ale.

Ja kupilem znacznie głebsze tło niz ty. fajne ale za duzo zajmuje miejsca. Dzis wzialbym takie jak ty - tym bardziej ze jest 2x tansze.

• Zrobilem dziury tak aby ryby swobodnie mogly przeplywac za tło - to akurat bylo konieczne bo kurier połamał tło przy transporcie (!). Gdyby nie to to bym chyba zamontował na stałe kratki. Ale z tym mozna polemizowac.

• Rury zasysajace od filtra umiescilem dyskretnie za tłem - plus zadnego elementu wyposażenia nie widac ale za to ilosc wciaganego syfu w akwarium jest 10x mniejsza niz mogla by. Zaden filtr nie jest w stanie wytworzyc takiego ciagu aby smieci plynely za tło i byly wciagane. Takie ustawienie ma to sens tylko wtedy kiedy za tło nie bedzie nic moglo wplynac i bedzie tam TYLKO biolog, a mechanik bedzie przed tłem.

• Jesli sie da - u ciebie moze sie da? - mozliwe, ze przykleilbym tło do tylnej szyby tak aby nic tam łacznie z woda nie wplywało. Zalezy jak głeboki jest canyon rock.

Btw moglbys mi zrobic fotki tego tła + fotki pokazujace jak głebokie jest ono w najgłebszym miejscu ? mysle o sprzedaży w najblizszych miesiacach swojego i kupno podobnego jak ty masz.

Opublikowano

niema problemu pozniej znajde chwilke, to zrobie ci pare fotek.A gdyby tak na bocznej sciance umiesic,modul a w nim wylot i wlot z jednego filtra,drugi modul przykleic do rozporki na srodku akwarium tworzylby zwisajacy glaz do wody i w nim kolejny wylot a reszta za tlem? Zda to egzamin czy raczej nie?

Opublikowano

radzisz zeby nie dawac wlotow za tlo,na jeden jest juz pomysl. modul na prawa scianke, a w nim wlot i wylot ,gdzie upchac jeszcze 2 ? dlatego myslalem o umieszczeniu za tlem kupilem zreszta juz tez pompke ,Eheim compact 1002 zeby przewalala wode ktora bedzie wplywala za tlo