Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

W związku z tym, że znana jest mi już obsada planowanego zbiornika 600l, a mianowicie:

Fuelle 1 samiec+3-4 samice

Red Fin 3+5

Callainos 2+4

Esterki 3+5

poprosiłbym o pomoc w doborze filterków. Obecnie posiadam jbl e900 i głowicę atmana A-203. Co tego dokupić i czym zasypać, co by rybom było dobrze?

Pozdrawiam,

Nightdream

Opublikowano

Kubeł zasyp dobrą ceramiką i powinien starczyć.

Co do obsady to u callainosów tłuką się też samice, więc proponowałbym do 2 samców (może się uda ?) dołożyć min. 5 samic (też ładne niebieskie :))

Opublikowano

Jesteś pewien, że e900 wystarczy do tego baniaka? Miałem go w 240l i wydaje mi sie, że razem z atmanem a-203 bylo to na styk...Myslalem o dokupieniu czegoś jeszcze, np. jbl e1501.

Co do callainosów..

mam rozumieć, że powinieniem zrobić obsade 2+9?

pozdrawiam,

Nightdream

Opublikowano

IMHO ten kubeł z dobrą ceramiką powinien dać radę (Daniel jeśli się nie mylę miał podobny przy tej obsadzie), dokupić większy zawsze można (chyba że kasa nie gra roli to w takim wypadku FX5 :))

Co do callainosów to raczej miałem na myśli 2+6;), ale pewnie i tak kupisz młodziaki więc zobaczysz co się wyklaruje (oby nie tak jak u mnie 80% samców :()

Opublikowano

proponuję dołożyć używany Eheim 2226 w idealnym stanie za fajną kasę :)

A kończąc z reklamą, osobiście wydaje mi się że przemiał biologi rzędu 1,5 raza / godzina to nie wystarczająco. Przy 2 kubłach osiągasz koło 3 i jako biologia będzie wystarczające.

Opublikowano

Zamiast 3 kubły to już przesada. 2 filtry jako biologia, jeden pełny ceramiki, drugi (eheim) substratpro i matrix do denitrifikacji do tego mechanik i będzie jak dobrze. Ja proponuję eheima bo chcę go sprzedać,a jest w idealnym stanie i w dobrych pieniądzach. Ogólnie 2 kubły w takiej konfiguracji jak ci napisałem + ja mechanik wewnętrzny <1000 L/H i będzie pięknie.

Opublikowano

2 kubły z biologią to imho przerost formy nad treścią.Jeżeli baniak nie będzie przerybiony to nawet ten JBL e900 da radę.Jak już się tak boisz to wymień go na e1500 lub coś podobnego a e900 będziesz miał jako zapas w razie "W" lub sprzedasz.