Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, ostatnio zakupiłem sobie tło dwustronne do akwarium (czarny/niebieski). Wszystko bylo wporządku, włożyłem je za tylną szybę i przykleiłem taśmą klejącą. Niestety efektu brak, tło zamiast niebieskie zrobiło się granatowe... Stwierdziłem, że przykleję tło na olej lub fixol. Niestety fixolu nie miałem więc wypróbowałem olej. Wysmarowałem tło i dokleiłem, niestety nie pozbyłem się wszystkich pęcherzyków powietrza i musiałem odkleić folię. Olej nie zmył się z szyby całkowicie i teraz przytłacza mnie tło, smugi oraz sierść kota (kot w czasie gdy doklejałem folie krzątał się po półkach i co nieco z niego wypadło)

Akwarium to 240 litrów, rybki pływają a odstęp tylnej szyby od ściany to 6 cm. :mad: Wiem że przy takiej odległości to jest niewykonalne z tego względu, że nawet ręka nie mieści mi się za akwarium.

Czy tylko restart ratuje? Uparłem się na doklejenie tego tła bo kolor niebieski świetnie wygląda.

Jak to zrobić by było dobrze? Nie mam żadnej 200 L beczki aby przelać wodę... Jedynie co to wanna w łazience, tylko że boje się aby później rybki mi się nie pochorowały.

Czekam na konkretne odpowiedzi, pozdrawiam.

Opublikowano

Wyszoruj dobrze wannę spłucz gorącą wodą, rybom nic się nie stanie. Na wszelki wypadek możesz po takim "restarcie" włożyć węgiel do filtra.

(już nie raz tak robiłem, bez żadnych strat :))

Opublikowano

Ok, teraz to już na 100 % tak zrobię :) Dzięki za potwierdzenie bo już strasznie nerwowy chodzę przez te uślinione w oleju szkło. Węgielek to włożyć do kubełka tak na jeden dzień czy dłużej?

Opublikowano

Podłącze się aby nie tworzyć nowego tematu.

Przykleiłem czarne tło na wodę z płynem do mycia naczyń. Wycisnąłem pęcherzyki powietrza ale wstaję dzisiaj rano i pojawiło się mnóstwo nowych pęcherzyków. Co robić aby temu zapobiec ? Słyszałem, że powinny one znikać, ale u mnie pojawiają się nowe :/

Opublikowano
Zdejmij tą folię i kup spray pożądanego koloru i zamaluj tylną ściankę ;)

Nie najlepszy pomysł.Za kilka lat będziesz chciał obrócić baniak bo przednia szyba będzie porysowana, i co wtedy?

Najlepsze rozwiązanie to spienione pcv.Zero problemu z montażem, no i nie ma efektu "lustra".

Opublikowano

Jeszcze jedno pytanie, a może folia tylko przyklejona na brzegach jakąś mocną taśmą klejącą ?

A co do pcv, nawet nie wiem jeszcze jak to wygląda ? Jak to się w ogóle mocuje ?

Opublikowano

Uch, a to nie będzie problemu z czyszczeniem ? Jeśli się nie mylę takie pcv ma powierzchnię lekko chropowatą

Ok, jak dostanę gdzieś w okolicy pcv to zrobię z pcv, jak nie to będę dalej kombinował z tą folią :/ albo z malowaniem